Edzés vagy diéta – Melyik fogyaszt jobban?

Van, aki kizárólag az egyikre és van, aki csakis a másikra esküszik. Ha fogyásról van szó, a szakértők szerint önmagában a diétától nem várhatunk igazi eredményt, de az edzés is megköveteli a megfelelő étrendet.

[wp_ad_camp_1]

Ha fogyókúrás étrendet követünk, de mellette egyáltalán nem mozgunk, a zsírtömegnek csupán töredékét veszíthetjük el, ugyanakkor veszítünk az izmok tömegéből is. Ezzel szemben a sportolás során fokozódik az anyagcsere, vagyis többnyire zsírt égetünk, az izomtömeg pedig gyarapodni fog. Ahhoz, hogy testmozgással kellő mennyiségű zsírtól tudjunk megszabadulni, nincs szükség maratoni távokat teljesíteni. Heti 5-7 alkalommal érdemes beiktatni egy 50 perces, közepes intenzitású edzést.

Általánosan elmondható, hogy a fogyást 75%-ban az étrend, 25%-ban az edzés eredményezi. Egy kísérletben azokon a résztvevőkön tapasztalták a legnagyobb mértékű súlyvesztést, akik odafigyeltek arra, hogy mit esznek. Sokkal könnyebb kevesebb kalóriát bevinni, mint utólag elégetni azt.

Nem mindegy azonban, hogy mit eszünk. A szénhidrát csökkentett diéták nagyon népszerűek, de sokkal egészségesebb, ha az egyensúlyra figyelünk oda és a szénhidrát tartalmú ételek mennyiségét mérsékeljük, de nem hagyjuk el őket teljesen, hiszen nélkülük az izmok is leépülnek. Ugyanakkor több zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát együnk. A szakértők szerint alapszabály, hogy egyetlen fogyókúrás étrendnek sem árt a mozgás, sőt, az egészséges fogyáshoz nélkülözhetetlen.