Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnökének nyilatkozata a felnőttképzésről

Az állami bértámogatások fontos elvárása az, hogy a vállalkozások egyéni fejlődési időt biztosítsanak. A kormány nem tért ki külön arra, hogy ennek milyen formában kell történnie, ezért több képzési és tanulási lehetőség is fontolóra vehető ilyenkor. A lényeg az, hogy a munkavállaló ebben az időszakban ne dolgozzon, hanem tanuljon.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke beszélt a felnőttképzésekről az ado.hu oldalon, ahol többet tudhat meg a képzések fontosságáról, ezért kattintson ide, ha érdeklik ezek a részletek. Az egyéni fejlesztési idő akkor lép életbe, ha az alkalmazott csökkentett munkaideje túllépi a változás előtti szerződésesmegírt munkaidő felét, ebben az esetben egyeztetik az egyéni fejlesztési időt, amely az elveszett munkaidő 30 százalékának felel meg. A munkaadóknak ebben az időszakban is fizetést kell biztosítaniuk alkalmazottjaiknak. Az FVSZ május végén végzett egy felmérést, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a bértámogatások kapcsán olyan képzéseket érdemes fontolóra venni, amelyek gyakorlati órákat biztosítanak nemcsak valós szakmai gyakorlatban, hanem akár egy műhelyben is, stúdióban vagy éppen laboratórium. Az elméleti órákat szinte mindig online lehetne tartani, a munkahelyi képzésen kívül is.

Az esetek többségében az FVSZ tagintézményei az élő közvetítés (online közvetítés) támogatását is jónak látnák a képzések lebonyolításához, a feladatok elektronikus megoldásához, valamint a résztvevőknek a videótartalommal való tanuláshoz is felhasználható lenne. Az egyesületnek még nincsenek adatai a képzések hatékonyságáról, de Zsuffa Ákos szerint már elmondható, hogy ezek a képzések több területen segítenek. Ezért fontos a jó minőségű digitális tananyag, a mentorálás és a megfelelő oktatók. A rendelkezésre álló digitális lehetőségek szinte korlátlanok. Az ado.hu weboldalon többet is megtudhat.