Visszatérő hüvelygomba – Mi lehet az oka?

A nők háromnegyede találkozik élete során hüvely gombás fertőzéssel. A fertőzés igen kellemetlen, mert kínzó tünetekkel jár, azonban gyorsan és hatékonyan lehet kezelni ezt az állapotot. Bizonyos esetekben, azonban kialakulhat makacsul fennálló fertőzés. Viszont nagyon fontos, hogy különbséget tenni visszatérő és krónikus hüvelygomba fertőzés közt, mivel ennek tudatában kezdhető meg a kezelési mód.

[wp_ad_camp_1]

Visszatérő hüvelygomba fertőzés általában a szülőképes életperiódusban fordul elő, azonban az sem ritka, hogy a menopausa után jelentkezik. Leggyakrabban az immunszuppresszív kezelésben részesülő vagy ösztrogén-pótlást alkalmazó nők esetében jelentkezik. Visszatérő gombáról akkor beszélhetünk, ha tizenkét hónap alatt több, mint négy alkalommal jelentkezik vagy legalább három olyan epizód alakul ki, ami nem antibiotikum szedéshez kapcsolható. A köztes időszakban pedig tünetmentes a páciens. A másik típus, a krónikus gombás fertőzés az az állapot, amely két hetes szokványos gomba elleni kezelés esetén sem reagál. Ebben az esetben a tünetek sokszor nagyon enyhék, majd hirtelen, bizonyos időközönként fellángolnak, különösen a menstruációs ciklus némely napján.

Sokan igyekeznek sajátkezűleg meggyógyítani magukat, azonban ez több ok miatt sem sikerül. Például a gombának hitt esetek mindössze huszonnyolc százalékában mutatható ki a gomba, ezért a gombaellenes készítmények hatástalanok. Sokan nem állnak meg, abban az esetben sem, ha az „önkezelés” egyértelműen hatástalan, hanem folytatják azt, mely hosszútávon a nemi szervek környékén irritációt vált ki, tehát tovább romlik a helyzet. Ha szeretne bővebben tájékozódni a visszatérő hüvelygomba kapcsán, akkor látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!