Világítás hatékonyan, vezérléssel

A világítás vezérlés kezdetben egy távirányító használatát jelentette a lámpák fel- és lekapcsolásához. Napjainkra a fogalom egészen új értelmet nyert. Az otthonautomatizálás leggyakrabban kivitelezett rendszerei közé tartozik a világítás vezérlés, melynek egészen kifinomult módozatai is rendelkezésre állnak – ma már nem csak az irodák vagy konferencia termek, hanem a meghitt otthonok számára is.

[wp_ad_camp_1]

A világítás vezérlés kiépítése sok szempontból jó befektetés. Elég, ha arra gondolunk, hogy a háztartások energiafogyasztásának közel felét a világítás és más, elektromossággal működő berendezések teszik ki. A tanulmányok szerint a fényerősség minimális csökkentésével már akár 10%-kal is mérsékelhető az áramfogyasztás. A világítás automatizálásával úgy csökkenthetjük rendszeres havi kiadásainkat, hogy komfortérzetünkből mit sem veszítünk, sőt, otthonunkban korábban nem tapasztalt kényelmet nyerünk általa.

Az anyagiakon túl azonban érdemes a világítás vezérlést más szempontból is megvizsgálni. Kivel ne fordult volna elő, hogy véletlenül felkapcsolva felejtette a lámpákat, akár egy hosszabb utazás előtt? Ugye Ön sem bánná, ha lakása a kinti fényviszonyokhoz, a napfelkeltéhez és a napnyugtához igazodva lenne képes szabályozni a világítást? Vagy ha különleges alkalmakkor, egy meghitt vacsora vagy esti filmnézés előtt nem Önnek kellene egyenként beállítani a fényerősségét a lakásban, hanem otthona mindezt elvégezné Ön helyett? Már ezek is vonzó  lehetőségek, pedig csupán részletei annak a kínálatnak, amit a világítás vezérlése a csúcstechnológia segítségével magában foglal. Ha egy ilyen magas színvonalú rendszer kiépítése mellett dönt, időprogram és mozgásérzékelő szerint is szabályozhatja otthona megvilágítását – egyetlen gombnyomással vagy a távolból okostelefon, tablet használatával.