Gyakran fáj a hátad? Sétálj!

A felnőttek 70%-a rendszeresen vagy alkalmanként, de szenved a hátfájástól. Sokan a fájdalomcsillapítóktól várják a megváltást, de a szintetikus, mellékhatásokat okozó szerek helyett léteznek más megoldások is a fájdalom csökkentésére.

[wp_ad_camp_1]

Amikor fáj a hátunk, már egy egyszerű sétával is segíthetünk magunkon. A séta minden szempontból jó egészségünknek, növeli az állóképességet, fokozza a rugalmasságot, gyorsítja a gyógyulást és ha rendszeresen csináljuk, a hátfájás kiújulását és megelőzhetjük vele. Egy kísérlet során a kutatók azt tapasztalták, hogy a gyaloglás 10-50%-ban volt képes mérsékelni a hátfájást, a futópadon végzett gyaloglásból már 10 perc elég ehhez.

A gyaloglás az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk a hátfájás ellen. Szerotonin és endorfin termelésére ösztönzi az agyat, ezektől az ember fizikailag és szellemileg is jobban érzi magát. A séta egyfajta figyelemelterelés a fájdalomról, a test hatására a gyalogláshoz szükséges izommunkára kezd koncentrálni.

Kezdésként lassan és rövid ideig sétáljunk, fokozatosan növeljük a tempót és a távolságot. Először sétáljunk a ház körül, majd járjuk végig az utcát, végül már messzebbre is elgyalogolhatunk. Eleinte hagyjuk ki a lejtőket és az emelkedőket, csak sík területen sétáljunk, érezni fogjuk, hogy testünk mikor áll készen a következő fokozatra. Ha először úgy érezzük, hogy a fájdalom súlyosbodott, ne lepődjünk meg, ez természetes. Idővel, ahogy a test hozzászokik a mozgáshoz, a fájdalom jelentősen csökkenni fog.