Üzletrész-átruházása egy másik személy számára

Az üzletrészek-átruházása nem egyszerű feladat, hiszen elég sok utánajárással és megannyi papírmunkával, valamit számtalan törvény figyelembe vételével történik, tehát ha szeretné üzlete egy részét átruházni, akkor mindenképpen fontolja meg a jogi tanácsadást az esetleges problémák elkerülése érdekében.

[wp_ad_camp_1]

Az üzletrészek teljes egészükben is átruházhatóak, valamit a felosztott részek egy kisebb része is átruházható. Fontos figyelembe venni, hogy az adott vállalat létesítő okirata előírja-e, hogy a taggyűlés beleegyezése kötelező vagy figyelmen kívül hagyható. Egy adott társaság akár a saját üzletrészét is felvásárolhatja, ha ez engedélyezett a létesítő okiratban. Az üzletrész-átruházása kizárólag írott formában érvényes. Kft. esetében például az üzletrész csakis akkor kerülhet átruházásra, ha a tag törzsbetétje teljes egészében befizetésre került.

Figyelni kell a szerződés minden pontjára, tehát arra is, hogy a társaság rendelkezik-e arról, hogy a tagok, illetve maga a társaság elővásárlási joggal rendelkezik. Abban az esetben, ha ez szerződésbe van foglalva, akkor le kell mondania az üzletrész-átruházásról, amíg a társaság meghatározza, hogy él-e a jogával. Nagyon sokan tévednek az elővásárlási jogot illetően, hiszen az csakis akkor érvényes és a taggyűlés beleegyezése csakis akkor fontos, ha az adott üzletrészt a társaságon kívülálló személynek kívánják értékesíteni, viszont ha egy másik tag a kedvezményezett, akkor ez már nem érvényes.

Üzletrész-átruházása során sokan azt hiszik, hogy ha értékesítik a cégüket, akkor minden további kötelezettségtől megszabadulnak, pedig például betéti társaság, közkereseti társaság esetén a tagok kilépéstől számított 5 évig felelnek a társasági tartozásokért, tehát felelősségük nem csökken, mintha a cég tagjai maradnának.