Kötelező cégnév változtatás

Ha vállalatának nevét szeretné módosítani, akkor a ugyanazon jogszabályi előírásokat kell figyelembe venni, mint például az alakuló társaság cégnevének megválasztásánál. Egyetlen betű eltérés, illetve a név hangzásának hasonlóság is tilos, emellett cég vezérszava nem hasonlíthat a már létező, hivatalosan bejegyzett vállalatok elnevezéséhez.

[wp_ad_camp_1]

A cégnév változásokat legkésőbb 2013. február 1-ig kötelezően el kell végezni, azaz addig mindenképpen be kell nyújtani a Cégbíróságok felé a kérvényt. Egy kis jó a rosszban, hogy a változás bejelentése teljesen ingyenes, nem kell semmilyen illetéki költséget sem befizetni, viszont sajnos az ügyvédi költségeket már meg kell téríteni. A különféle szükséges iratok beszerzése és a az ügyvédi ellenjegyzés ugyanis már nem illetékmentes, továbbá a negatívumokat tovább halmozva fontos megemlíteni, hogy szükséges mindemellett még egy-két további utánajárás is. A törvény értelmében a cégnévnek egyértelműen muszáj különböznie a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és a köznyelvben használt elnevezésétől, továbbá kizárólag abban az esetben engedélyezett a cégnévben az „állami” vagy „nemzeti” kifejezés, ha a vállalatban az többségi befolyással bír az állam közvetlenül vagy szervezete útján, illetve abban az esetben, ha az adott cég a külön törvény szerinti tartós állami tulajdoni körbe tartozik.

Fontos megemlíteni, hogy egy adott cég székhelye, telephelye és fióktelepe csakis olyan ingatlan lehet, amely a vállalat tulajdonához tartozik, amelynek használatára a cég jogosult, és a használat jogszerűségét igazolni tudja, tehát például egy bérbeadási szerződés felmutatása kötelező.

Informálódjon és cselekedjen Ön is időben a cégnévváltással kapcsolatban, valamint szerezze be mihamarabb a szükséges iratok, ezáltal elkerülve a magas összegű büntetéseket, a bírságok kiszabását.