Mi is az a cégközlöny?

Ha már sokat hallott a cégközlönyről, de nem is tudja, hogy pontosan mi is az, mire jó, mire lehet használni és mi a célja, akkor olvassa el cikkünket, melyben választ kaphat a cégközlönnyel kapcsolatos kérdéseire és amely egy kis útmutatót biztosít az Ön számára is.

[wp_ad_camp_1]

A cégközlöny a társasági törvényeken alapuló közlemények és felszámolási közlemények, valamint hírek és információk gyűjtőhelye, amelyhez minden tisztelt érdeklődő könnyedén hozzá tud férni a http://www.e-cegkozlony.gov.hu internetes portálon. A cégközlöny legújabb számai minden hét csütörtökén jelennek meg, tehát ha követni szeretné a legfrissebb eseményeket, akkor az csütörtökönként azonnal meg is teheti, letöltheti az Önt érdeklő dokumentumokat és mindezt teljesen ingyenesen. A közvetlen közlemények lektorálását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Jogi Lektorátusa végzi, tehát a közvetlen közleményeket részükre címezve kell elküldeni.

A cégközlönyben nagy jelentőséggel bírnak a társasági törvényeken alapuló közlemények, amelyeknek közzétételéről nem a bíróság gondoskodik, hanem közvetlenül az adott cég, annak tagjai. Ebben az esetben leginkább a hitelezői érdekek vannak előtérbe helyezve és cég által eldöntött változásokat tartalmazzák, mint például a törzstőke leszállításának, illetve az egyszerűsített végelszámolással kapcsolatos végelszámolói hirdetmény.
A hirdetmények és információk esetében pedig a különféle jogszabály-változások és a törvények változásai kapnak nagyobb hangsúlyt.

A felszámolási közlemények esetében a felszámoló az adós vagyontárgyait nyilvánosan értékesíti pályázat vagy árverés keretében hirdeti ki a cégközlöny adott számában. Ha a felszámoló a cégközlönyben közzétenni kívánt árverési hirdetmény e-mailben küldi el a Jogi Lektorátus számára a cegkozlony@kim.gov.hu címre, úgy a közlemény lektorálása elektronikus úton történik és a cégközlöny két-három héttel későbbi lapszámában megjelenik.