Újítsuk fel, vagy cseréljük le a radiátorokat?

Ha lakásfelújításról, korszerűsítésről van szó, akkor gyakran felmerül a fűtési rendszer cseréjének kérdése. Ez nem csak esztétikai okok miatt lehet hasznos választás, de az energiatakarékosság megvalósulásának érdekében is. Bár a csere kétségkívül többe kerül, mint a javítás, de hosszú távon sokkal jobban megéri az.

[wp_ad_camp_1]

Újítsuk fel, vagy cseréljük a radiátorokat? Ha kizárólag a megjelenésen szeretnénk javítani, akkor választhatjuk az átfestést, de egy alapos takarítással is sokat tehetünk annak érdekében, hogy esztétikusabbnak nézzen ki a radiátor. Ez nem elhanyagolható a téli időszakban, hiszen ekkor nem takarjuk el a radiátort függönyökkel, hanem a lakás szerves részét képezi az. A függönyökre egyébként nem csak az átmelegedés veszélye miatt érdemes figyelni, hanem a fűtés hatékonyságának apropóján is. Ha a radiátor közvetlen közelében nagyobb bútorok, lakástextíliák vannak, azzal a hő megfelelő terjedését is megakadályozhatjuk, ergo hűvösebb lesz a helyiségben.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor az átfestés már korántsem elegendő, hiszen a berendezés működésével is problémák adódnak. Azért sem mehetünk el ez mellett, mert a lerakódott vízkő a radiátor hatásfokára negatív hatással van. A vízkő eltávolításával ajánlott óvatosnak lenni, ugyanis a sósav az öntöttvas állapotára is káros, tehát ilyen esetben már megéri a fűtési rendszer korszerűsítése, vagyis új radiátorok beszerzése mellett dönteni. Ezek esztétikus megjelenésükkel a lakberendezést is teljesebbé teszik, arról nem is beszélve, hogy hatékonyabban fűthetünk a kifogástalan állapotban levő darabokkal, és kevesebb ráfordítással lesz meleg otthonunkban a zimankós téli hónapokban. A cseréhez forduljon szakemberhez, aki elérhető áron, a megfelelő tapasztalattal végzi el a feladatot!