Ezért legyen napelemes rendszerünk!

A megújuló energiaforrások jelentőséről rengeteget hallhatunk. A különböző fosszilis energiahordozók által okozott környezeti terhelés olyan mértékű, amely mellett felelős gondolkozóként nem mehetünk el.

[wp_ad_camp_1]

Ma már Magyarországon is nagyon sokan tudatában vannak annak, milyen fontos a megfelelő energia előállítás. A napelemes rendszerek a megújuló energiaforrások legfőbb zászlóshajói, amelyek a háztartások számára is alternatívát jelentenek. Az ellenzők tábora sokszor a napelem rendszer ár kérdéskörét hozzák fel ellenérvként, de vajon mennyi ebből az igazság?

Az Optimum Solar szakembere arra hívja fel a figyelmünket, hogy a rendszer megtérülése elsősorban a megtermelt villamos energia mennyiségének a függvénye. Ahhoz, hogy egy napelemes rendszer hatékonyan működjön, megfelelő felszerelésre van szükség, amelyet lehetőleg optimálisan tájoltak. Ráadásul a megtérülést nagyban befolyásolja a rendszer mérete is, illetve kismértékben az országos elhelyezkedés. Alapvető igazság, hogy délen többet süt a nap, északon kevesebbet, illetve nem olyan erősen. A Dél-Alföldön emiatt némileg jobb „hozamra” számíthatunk, mint Miskolc térségében.

A professzionális napelem rendszereket telepítő Optimum Solar szakembere azt is elmondja, hogy a gyakorlatilag nem létezik korlát a napelemek felhasználásában. Az elemet gyártásához szükséges alapanyagok szinte korlátlanul a rendelkezésünkre állnak, ennek megfelelően az ipari felhasználásuk is dinamikusan növekszik. Arról is érdemes néhány szót ejteni, hogy a zöld energiának is nevezhető napelemet milyen pozitív hatással vannak a gazdaság egészére; a napelemek gyártásának köszönhetően új munkahelyek jönnek létre, amelyek megélhetést biztosítanak a családoknak és zöldebb környezetet az utódoknak.