Minőségi síélmény Franciaországban

A magyar sízők körében még mindig Ausztria pályái jelentik a legvonzóbb célállomásokat, de egyre többen fedezik fel maguknak a többi ország síparadicsomait is. Franciaország síterepei is egyre ismertebbek, egyre többen választják ezeket a pályákat.

[wp_ad_camp_1]

A minőségi francia síelés szerelmesei általában a nagy síkomplexumokat részesítik előnyben, amelyek nem ritkán több száz kilométernyi sízhető szakaszt jelentenek. Franciaország területén mintegy 30 olyan síközpont létezik, amelyek pályáinak teljes mérete eléri a 100 kilométernyi szakaszt!

Magyarországról Franciaországba utazni némi szervezést igényel. Ajánlott utazási szolgáltatók venni igénybe. A Símax Utazási Iroda saját utak szervezésével és utazásközvetítéssel egyaránt foglalkozik. A Símax által üzemeltetett francia-sieles.hu honlap hasznos tanácsokkal szolgál a sízőknek. A weboldalon megtekinthetők azok a síparadicsomok, ahova az iroda utazást szervez, így a választás sokkal egyszerűbb lehet.

Érdemes jól megfontolni, melyik síközpontot választjuk, hiszen mindegyik saját jellemzőkkel bír; legfőképpen azt kell figyelnünk, hogy a tudásszintünknek megfelelő pályaszakaszok rendelkezésre állnak-e, illetve azok milyen tudásszintet követelnek. A síoktatók és a pályák üzemeltetői gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a kezdők számára fenntartott pályaszakaszok más-más tudásszintet követelhetnek meg. Ismeretes, hogy a pályák besorolása három színnel történik; a kezdők számára ajánlott pályákat kékkel, a haladók részére fenntartott pályákat pirossal, a tapasztalt sízőknek kijelölt szakaszokat pedig feketével jelölik.

A három besorolás nem ad elég lehetőséget arra, hogy a nehézségi szinteket jól illusztrálják, ezért érdemes az úti cél kiválasztása előtt több információt is elolvasni egy-egy síközpontról.