Mit lehet tenni megfázás ellen?

Köznyelvi néven csak megfázásként szokás emlegetni a náthát, mely azokat a betegségeket hívatott jelölni, melyeket vírusok okoznak a légutakban. A megfázás gyakori megbetegedés a hideg hónapokban, de jellemzően komplikációk nélkül zajlik le, így sokan nem is veszik kellőképp komolyan.

[wp_ad_camp_1]

Megfázás esetén vannak, akik rögtön gyógyszerhez nyúlnak a panaszok enyhítése érdekében, mások úgy vélik, hogy a betegség gyógyszerrel és anélkül is ugyanannyi ideig tart el. Utóbbi érvelés kapcsán egy mondás is született, miszerint „a nátha gyógyszerrel egy hétig tart, gyógyszer nélkül hét napig”. Mivel a náthát sokan egyáltalán nem veszik komolyan, sokan betegen is tovább folytatják mindennapi teendőiket, munkába járnak és közösségekben fordulnak meg. Ez viszont egyáltalán nem okos dolog, ugyanis a megfázás cseppfertőzéssel terjed és közösségben járványszerű mértékben megfertőződnek mások is a kellemetlen tünetekkel. A megfázás tünetei közt említhetjük a torokfájást, náthát, orrdugulást vagy orrfolyást, köhögést. A téli hónapok folyamán akár több alkalommal is megbetegedhet megfázással. Becslések szerint ugyanis egy átlagos egészségi állapotú ember akár három-négy alkalommal is megbetegszik náthával egy évben.

A megfázás elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát beszéd, köhögés és tüsszentés útján, mivel ekkor a kórokozók a levegőbe kerülve megfertőznek másokat is. Az orrváladékkal és nyállal fertőzött tárgyak, esetleg kéz is továbbadja a fertőzést. A gyenge immunrendszerrel rendelkező szervezet sokkal könnyebben megbetegszik és kapja el a fertőzéseket, így a vitaminpótlásról nem árt gondoskodni. A kialvatlanság és a stressz szintén gyengítik az immunrendszert.  Bővebb információkat és megfázás elleni termékeket a gyogyline.hu webáruházban talál!