A cukorbetegségről a medicalnews.hu-n

A cukorbetegség olyan betegségek csoportja, amelyekben a szervezet nem termel elegendő mennyiségű inzulint vagy egyáltalán nem termel, nem használja fel megfelelően a termelt inzulint, vagy mindkettő kombinációját produkálja.

[wp_ad_camp_1]

A medicalnews.hu weboldalon bővebb információkat találhat erről a betegségről ezért megéri benézni hozzánk.  Úgy gondolják, hogy az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun állapot. Ez azt jelenti, hogy immunrendszere tévesen megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigyében az inzulint termelő béta-sejteket. A kár tartós lehet. Hogy mi ösztönzi a támadásokat, nem világos. Mind genetikai, mind környezeti okok lehetnek. Úgy gondolják, hogy az életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet ebben. A 2-es típusú cukorbetegség inzulinrezisztenciaként indul. Ez azt jelenti, hogy a teste nem tudja hatékonyan használni az inzulint. Az inzulintermelés csökken, ami magas vércukorszinthez vezet. A 2-es típusú cukorbetegség pontos oka nem ismert. A hozzájáruló tényezők a következők lehetnek: genetika, mozgáshiány, túlsúly. Más egészségügyi tényezők és környezeti okok is közre játszhatnak ebben.

A terhesség alatti cukorbetegség a terhesség alatt termelődő inzulin blokkoló hormonoknak köszönhető. Ez a fajta cukorbetegség csak terhesség alatt jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegség sötét foltokat okozhat a hónalj és a nyak bőrráncaiban. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása gyakran hosszabb ideig tart, a diagnózis felállításakor tüneteket érezhet, például fájdalmat vagy zsibbadást a lábában. Az 1-es típusú cukorbetegség gyakran gyorsabban fejlődik, és olyan tüneteket okozhat, mint a fogyás vagy a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett állapot. Diabéteszes ketoacidózis akkor fordulhat elő, ha nagyon magas a vércukorszintje, de a szervezetében kevés vagy egyáltalán nincs inzulin. További információkat a medicalnews.hu weboldalon talál.