Mi állhat a fogak elvesztésének hátterében?

A fogínysorvadás igazán alattomos betegség, mivel a páciens gyakran csak akkor szembesül a betegséggel, amikor már késő megmenteni a fogakat. Holott a fogínysorvadás az esetek jelentős részében megelőzhető lenne, és ha időben észre van véve, akkor kezelhető is.

[wp_ad_camp_1]

A fogak elvesztésének okairól ide kattintva tudhat meg többet! Talán meglepően hangzik, de azokat a baktériumokat, amik a szájban megtalálhatók a szüleinktől, főleg édesanyánktól kaptuk. Ahogy lenyalta a kanalat és a szánkba tette a bébiételt vagy ugyanabból az ételből ettünk, mint ő, a baktériumok átvándoroltak az ő szájából a miénkbe. Ez alapvetően egy teljesen természetes dolog. Viszont, ha olyan baktériumtörzs jön át a szánkba, mely az ínysorvadásért felelős, akkor az immunrendszernek kell megküzdenie vele. Ha gyenge immunrendszerrel rendelkezünk a fogínyünknél, akkor a fogínysorvadás oka máris megvan. Fontos tisztában lenni a fogínysorvadás jeleivel, mivel, ha nem veszi észre, idővel a fogíny annyira megbetegszik, hogy a fogak meglazulnak. Ennek elkerülése érdekében célszerű fél évente ellátogatni a fogorvoshoz.

A fogínybetegségek leggyakoribb típusa a fogínygyulladás. Nagyon sok esetben a fogínygyulladás megelőzi a fogínysorvadást, tehát gyakran ez az oka. A fogínygyulladás leggyakoribb oka a helytelen vagy ritka fogmosás, aminek következtében a lepedékek lerakódnak. A lepedék később fogkővé válik, amin újfent megtapad a lepedék. A lepedék az oda ragadt étel és baktérium tömege. Egyrészt a genetika, másrészt a szokások függvénye, hogy fogínysorvadás kialakul-e, ami a fogak elvesztéséhez vezet idővel. A napi kétszeri, legalább két percen keresztül tartó fogmosás, valamint a rendszeres, fél évenkénti fogorvosi vizsgálat által megelőzhető a fogínysorvadás és így a fogak elvesztése.