Mi a mai névnap?

Magyarország azon kevés európai országok egyike, ahol a családnév a keresztnév előtt szerepel (ún. „keleti névrend”). Számos magyar vezetéknév foglalkozással, a család eredetével vagy személyes jellemzőkkel függ össze, mint a Halász, a Németh, vagy éppen a Kovács. A vezetéknevek mellett viszont a keresztnevek is éppúgy fontosak.

[wp_ad_camp_1]

Mai névnap megtekinthető a kerdezdmeg.hu weboldalon, ahol nemcsak azt tudhatja meg, hogy ma éppen milyen névnapot ünneplünk, hanem a névnapok történetét is elolvashatja majd.  Magyarországon, mint a legtöbb országban, a keresztnevek gyakran összefüggenek az ország történelmével és vallásával; sok szent és királyi nevet használnak. Az utónevek egy része egész Európában elterjedt, Magyarországon csak magyar változatokat, valamint latin, német és szláv eredetű neveket használnak. A 70-es és 80-as években a külföldről érkező divatos nevek Magyarországra is megérkeztek, gyakran a magyar helyesírási rendszerhez illeszkedve (például Jennifer – Dzsenifer). Ezeknek a neveknek is van saját névnapjuk.

A névnap egy nagy dolog Magyarországon. Úgy ünnepeljük, mintha a születésnapunk lenne. Néhány név esetében egynél több névnap is szerepel a naptárban, és a szülők választhatják ki, hogy mikor akarják megünnepelni gyermekük névnapját. Mindenkinek tetszik ez az ünnep, mert amúgy sincs túl sok ünnepünk. Tehát ha ezek a névnapok barátkokat és családtagokat hoznak össze ünnepelni, az nem lehet más, csak jó dolog. Ilyenkor ajándékba gyakran vesznek néhány apró ajándékot, például csokoládét, és süteményt is sütünk azoknak, akik velünk ünnepelnek. Amennyiben megtekintené milyen névnap van ma és milyen névnap lesz holnap, keresse fel bátran a kerdezdmeg.hu weboldalt, és itt megismerheti a névnapok ünneplését és az ünneplési szokásokat is.