Mai névnap várja Ön is online!

A névnapokat általában Európa és Latin-Amerika számos országában ünneplik, így Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban, Cipruson, Magyarországon, Lettországban, Lengyelországban, Oroszországban, Svédországban, Spanyolországban és Latin-Amerikában is. Mivel például a „Miklós” és ennek változatai népszerű nevek, sok névnapi ünnepség Szent Miklós napján van. Ha egy családtagnak „Miklós” neve van, különleges a névnapi ünneplés a Miklós-napi ünneplés részeként.

Mai névnap megtekinthető a nevnap.eu weboldalon méghozzá teljesen díjtalanul és néhány kattintással, tehát mindenképpen megéri benézni hozzánk, ha a mai névnap érdekli. Európa és Latin-Amerika egyes részein a névnapokat széles körben ünneplik; ezek az események gyakran még a születésnapoknál is fontosabbak. A névnap azt a napot ünnepli, amely különösen egy keresztnévhez, hagyományosan egy szent nevéhez kötődik. A szokás a középkorban alakult ki, és széles körben megfigyelhető mind az ortodox, mind a katolikus hagyományokban. December 6. vagy 19. a Szent Miklós névnapja. A hagyományos névnapi ünnepség nagyobb és ünnepibb, mint a születésnap, amelyet gyakran csak a szűkebb család ünnepel. A névnapi buli mindenkié – nyílt nap, ahova bárki betérhet, nem kell meghívni. Könnyen kideríthető, hogy mikor van egy barát névnapja, hiszen már a naptárban is benne van.

A névnapi jóakarók apró ajándékot hoznak, például virágot, csokoládét, bort, könyvet vagy CD-t, boldog névnapot, valamint egészséget és jólétet kívánnak. A kisgyermekek kis pénzbeli ajándékokat kaphatnak. A névnapi bulikat általában otthon tartják, különleges ünnepi ételekkel – előételek, sütemények és díszes desszertek sorával. Amennyiben többet tudna meg a névnapi ünnepségekről, keresse fel a nevnap.eu weboldalt.