Intelligencia-gyilkos berögződések

Egyes szokásainkkal, bizonyos dolgokhoz való hozzáállásunkkal az intelligenciánkat is kivégezhetjük. Visszavetnek minket az életnek olyan területén is, melyekre nem is gondolnánk, nehezíthetik céljaink elérését, azt, hogy egyről a kettőre lépjünk.

[wp_ad_camp_1]

Az intelligenciát leginkább visszavető szokások közül az egyik, ha valaki szakértőnek hiszi magát, nem csak egy-két dologban, amihez esetleg valóban jobban ért az átlagnál, de minden téren. Aki azt hiszi, ő mindent mindenkinél jobban tud, elveszíti az érdeklődését az új dolgok tanulása iránt. Ha a nyitottság megszűnik, a fejlődés is leáll.

Ennek ellentéte sem tesz jót az intelligenciának. Akinek folyton félelmei vannak, semmi újba nem fog belevágni, elveszi magától a kísérletezés és a tapasztalatszerzés lehetőségét. Aki nem próbálkozik, nem fog új dolgokat tanulni, az intelligenciát így nem lesz, ami karbantartsa.

A magabiztosságra is nagy szükség van ahhoz az intelligencia fejlesztéséhez. Korlátai természetesen mindenkinek vannak – akár anyagiak, akár képességek tekintetében -, de valótlan határokat felállítani magunknak igencsak kártékony szokás. Aki már előre lejátssza magában a meccseket és legyártja a kifogásokat, el sem jut az adott szituációig, azaz nem lép új helyzetekbe és nem szerez tapasztalatokat.

Az alkohol ellazít és kellemessé teheti az estéket, de aki rendszeresen sokat iszik, az intelligenciájával játszik. Az alkohol nehezíti az agysejtek közötti kommunikációt, egy idő után már alapvető képességekben, a logikus gondolkodás menetében is zavart okozva ezzel.