Hasznos tudnivalók a radiátor kapcsán

A radiátor az egyik legelterjedtebb fűtési alternatíva, mégis rengeteg kérdés övezi. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor kell cserélni a fűtőtestet, mikor jön el a légtelenítés ideje és még sorolhatnánk. Éppen ezért az alábbiakban jó pár hasznos információt osztunk meg!

A radiátorral kapcsolatos tudnivalókról itt érhet el bővebb információkat! Ha a radiátor működése során nem melegít egyenletesen, akkor valószínűleg a beszorult levegő okozza a problémát. A beszorult levegő nem csupán a radiátor felmelegedését gátolja meg, hanem az állandó légzsák korróziót is elősegíti. A légtelenítés nem egy nehéz folyamat, így összességében szakemberre sincs szükség, bárki meg tudja csinálni sajátkezűleg. Először is el kell zárni a keringető szivattyút és a kazánt is ki lehet kapcsolni. A légtelenítő szelep a radiátor egyik felsősarkában található. Egy radiátoros légtelenítő kulcsot vagy lapos fejű csavarhúzót be kell helyezni a radiátor légtelenítő szelepébe, majd a szelepzárat a mutató járásával ellentétes irányban körülbelül egy negyed körrel el kell forgatni. Fontos, hogy a légtelenítő szelep alatt legyen egy vödör vagy tálka, amelybe a kifolyó víz összegyűjthető, így nem a padlót vagy a szőnyeget fogja eláztatni.

A szelepet felesleges tovább nyitni, mert nem fog gyorsabban távozni a levegő, viszont vízömlés következhet be. A levegő kiszabadulását sziszegő hang jelzi. Ahogy megszűnik a sziszegő hang és megjelenik az első vízcsepp, megtörténhet a szelep elzárása és a radiátor légtelenítése sikeresnek nyilvánítható. Mindenesetre a fűtés során érdemes leellenőrizni, hogy a radiátor valóban megfelelően fűt-e, tehát nincsenek-e hideg foltok a fűtőtesten. További hasznos információkért és cikkekért látogasson el a gazszerelo-futesszerelo.hu weboldalra!