Ezek állhatnak a rossz lehelet hátterében

A rossz leheletnél nem sok kellemetlenebb dolog van. Bár kiváltója lehet az elhanyagolt szájhigiénia, többségében mégis más okokra vezethető vissza a kialakulása. Kezdve a stressztől a fogkövön át a szájvízig számos olyan tényező lehet része a mindennapjainknak, melyekről nem is hinnénk, de rossz leheletet okoznak.

[wp_ad_camp_1]

Kutatások szerint a stressz egyik velejárója, hogy a szervezet csökkenti a nyáltermelést. Ez automatikusan rontja a leheletet, hiszen kiszárítja a szájat. A szájszárazság pedig minden esetben garancia a kellemetlen szájszagra. A baktériumok által kibocsátott gázok a nyálban vegyülnek el és lenyeljük őket. Azonban, ha a nyál mennyisége csökken, a gázok a szájüregben szabadulnak fel és szájszagot okoznak.

A szájüreg bármely részén megtelepedő baktériumok is képesek kellemetlenséget okozni. A nyelven, a fogakon és a fogínyen lerakódott kórokozók a leggyakoribb forrásai a rossz leheletnek, amit az étrend is előidézhet. Ha alacsony szénhidráttartalmú diétára fogtuk magunkat, ne csodálkozzunk, ha nem sokan maradnak meg a közelünkben. Szénhidrátok hiányában a máj a zsírokat kezdi lebontani, hogy energiához jusson, ezáltal ketonok keletkeznek, melyeknek nagyon jellegzetes szaguk van.

A szájvizet sokan kifejezetten azért használják, hogy leheletük üde és hosszú időn át friss legyen. Azonban nem árt tudni, hogy az alkohol tartalmú szájvizek éppen ellenkező hatást váltanak ki, hiszen az alkohol a szájüregben bomlani kezd. Olyan terméket válasszunk tehát, amihez nem használtak alkoholt.