Esővíz elvezetés talajban – Mi mindent érdemes tudni róla?

Az esővíz nagyon értékes kincs, erre pedig egyre többen döbbennek rá. A globális felmelegedés egyre inkább érezteti hatását, az ivóvízkészletek pedig egyre apadnak. Emiatt fontos az esővíz szikkasztás, mely a csapadékvíz legkorszerűbb elvezetése.

Esővíz elvezetés talajban sosem volt még olyan hasznos, mint manapság. Fontos megbecsülni az esővizet, összegyűjteni és újrahasznosítani. Ez különösen igaz napjainkban, amikor a globális felmelegedés egyre inkább érezteti hatását. A környezettudatos gondolkodás mellett az ivóvíz pazarlása öntözésre vagy autómosásra kész bűn. Sokkal okosabb ilyen célra esővizet használni. Ehhez viszont szükséges a csapadékvíz elvezetése. Ezáltal nem csupán a környezet védhető, hanem a csapadékvíz is megfelelő helyre kerül. Az esővíz elvezetésre speciális szabályok vonatkoznak, méghozzá olyannyira, hogy az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) számú kormányrendelet határozza meg a csapadékvíz elvezetésről szóló szabályokat. A csapadékvíz elvezetés rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz semmiben ne tegyen kárt.

Az esővíz elvezetés akár házilag is lehetséges. Természetesen ebben az esetben is fontos a szabályozásoknak való megfelelés. Az esővíz elvezetésre általában a talajban kerül sor, zárt szerelvényű rendszereken keresztül, azonban szikkasztó rendszerek alkalmazására is van lehetőség. Az esővíz szikkasztás az esővíz szakszerű elvezetését és összegyűjtését, továbbá annak elszivárogtatását jelenti. Az optimális szikkasztó rendszer megtervezése és kiépítése során figyelembe kell venni a lehulló csapadék mennyiségét, a talaj minőségét, illetve a tetőfelület nagyságát. A sunikft.hu webáruházban bővebb információkat tudhat meg!