Elengedhetetlen tudnivalók a komposztálás kapcsán

Manapság, amikor a környezetvédelem állandó téma, a komposztálás is időről-időre szóba kerül. Ennek oka, hogy a háztartási hulladék jelentős részét csökkenteni lehetne a komposztálás segítségével. A létrejött biohulladék pedig segíthet a termőtalaj állagának és minőségének javításában és hozzájárulhat a növények táplálásához.

Komposztálás hosszú múltra tekint vissza, így a komposzt az emberiség által ismert legtermészetesebb és legrégibb talajjavító, illetve műtrágya. A másik ok, ami miatt sokan a komposztálás mellett döntenek, az a háztartási hulladék mennyiségének csökkentése. Természetesen ahhoz, hogy megkezdődhessen a folyamat, először egy komposztálóra lesz szükség. Ezt beszerezhetjük egy helyi üzletből vagy online, de az ügyeskezűek akár maguk is barkácsolhatnak egyet. Egy sima láda nem megfelelő, ugyanis ahhoz, hogy a rothadás folyamata végbe tudjon menni, két tényező elengedhetetlen, mégpedig a nedvességtartalom és a hőmérséklet. A sunikft.hu webáruház kínálatában kapható komposztálók úgy vannak kialakítva, hogy a folyamatot elősegítsék.

Felül egy nagy töltőnyílás található, amely elősegíti, hogy a biohulladékot könnyen be lehessen dobálni. Az alsó részen szintén található egy nyílás, ahol egyszerűen el lehet távolítani a biotrágyát. Mindegyik típus környezetbarát, mivel százszázalékban újrahasznosított műanyagból készülnek. Egyszerűen össze lehet őket szerelni, akár szerszámok használata nélkül is. Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy mi kerül bele. Ilyenek például az elhullott növények, zöldség és gyümölcs maradványok, kisebb ágak, teafű, kávézacc és vegyszermentes faforgács. Néhány dolgot pedig kifejezetten tilos bele rakni, például a vegyszerrel kezelt dolgokat, szennyvizet, virágzó gyomokat vagy húsevő állatok székletét.