Mit érdemes tudni a festővászonról?

Az alkotás, azon belül a festés egyik elengedhetetlen kelléke a festővászon. Újkeletű dolognak tűnhet, azonban erről szó sincs, hiszen már az ókori Egyiptomban is használták, igaz akkoriban lenvásznat használtak a freskók, valamint más festmények elkészítéséhez.

Festővászon anyaga, valamint az előállítás módszere változott az idők folyamán, azonban a művészetben betöltött szerepe az idők során azonos maradt. A középkorban nagy népszerűségnek örvendett a vászon, főként az olajfestészet terjedésével. A vászon tökéletes alapanyag az alkotás és az olajfestékek számára, mert nagyon jól fel tudja szívni az olajat, valamint tartós, stabil felületet biztosít a festményeknek. A festővászon jellemzően pamutból vagy lenből készül. A pamutvászon sokkal lágyabb és rugalmasabb, mint a len, viszont utóbbi tartósabb és erősebb. Attól függően, hogy milyen anyag mellett döntesz, változhat a vászon érzete és textúrája. Jellemzően fa keretre feszítik a vásznat, hogy sima, stabil felület jöjjön létre a festéshez.

A művészek, festők számára a hófehér vászon nem csupán egy alapanyag, hanem a végtelen lehetőségek tárháza, hogy valami igazán különleges, maradandó jöjjön létre. Egy olyan tér, melyben kifejezhetik magukat, életre kelthetik érzéseik, inspirációik és gondolataik. A vászon kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis ez befolyásolja a festés végeredményét. Nem csupán a vászon megválasztására kell figyelmet fordítani, hanem a festék típusa és a festési technika megválasztása is hatással van az elkészült képre. Annak érdekében, hogy a befejezett festmény igazán szép legyen hosszú idő múltán is és megmaradjon az utókor számára, nagyon fontos, hogy gondos utókezelést kapjon. Nem érheti magas hő vagy páratartalom és közvetlen napfény sem.