Csecsemők és a vízfogyasztás fontossága

A kizárólagosan szoptató anyukák egyik legégetőbb kérdése, hogy elegendő-e az anyatej, esetleg szükséges-e vizet is adni a babának, annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Ha te is az aggódó anyukák táborát erősíted és szeretnél mindent megadni kisbabádnak, akkor érdemes tovább olvasnod!

Víz adása csecsemőknek olyan téma, amely számos szülőt foglalkoztat. Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Sokan úgy vélik, hogy különösen a nyári hónapokban az anyatej mellé vizet is kell adni a babának, hogy nehogy kiszáradjon a hőségben. Mások azon a véleményen vannak, hogy a hőségtől függetlenül, mindenképp plusz vizet kell adni a babának. Na, de tényleg vizet kell adni a babának? A kérdés megválaszolásához érdemes tisztában lenni azzal, hogy az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO véleménye alapján az első fél évben elegendő kizárólag anyatejjel táplálni a csecsemőt. Az anyatej ugyanis olyan komplex étel és ital egyben, amely megfelelő víztartalommal rendelkezik, így a kicsi nem szomjazik, ezért felesleges plusz vizet vagy teát adni a gyereknek. Természetesen kivételes esetek mindig adódnak, például, ha a bab megbetegszik és hányásos, hasmenéses betegséggel küzd vagy lázas.

Hat hónapos kortól megkezdődhet a baba hozzátáplálása szilárd élelmiszerrel. A WHO a szilárd hozzátáplálás mellett két éves korig ajánlja a csecsemő szoptatásának folytatását. A hozzátáplálás során a szilárd táplálék elfogyasztásával megjelenik a szomjúság érzet, így ekkor megkezdődhet a baba tiszta vízzel való kínálása. A babákat érdemes cumisüvegből kínálni, a nagyobb gyerekeket azonban már csőrös itatóból és pohárból is lehet kínálni. Amit semmi esetre sem ajánlunk, hogy a kicsit cukros üdítőkkel kínálja. Bővebb információkat a wellnetviztisztito.hu webáruházban találsz!