A gyász lélektana

Nem csak a szeretett személy elvesztése okoz komoly traumát, de a gyász fájdalmakkal teli, nehéz időszakát is nehéz átélni. Az elmúlás megtapasztalása felforgatja az addig megszokott napokat, megrendíti az addig látott világot és átalakulásra kényszeríti a gyászolót.

A gyász lélektana – A veszteség több szempontból is megrendíti a gyászolót, hiszen egy kicsit az ő elmúlását is előrevetíti. Minden, ami korábban természetesnek tűnt, bizonytalanná válik. Azok a személyek, akik komoly veszteséget szenvednek el, például a házastárs elvesztését élik át, akkor jellemzően csillapíthatatlan kutakodni vágyás jelentkezik, ami viszont nem éri el célját. A gyászoló személy szeretné tudni mi történt elhunyt szerettével, mi van a halál után. Idővel újra egészséges énképet kell kialakítania a gyászolónak és a lelki gyógyulás útjára kell lépni. A gyászmunka során meg kell élni az érzéseket, el kell gyászolni az elhunytat és tudomásul kell venni, hogy az elhunyttal a kapcsolat bizonyos szempontból megszűnt. Nem kell elfelejteni az elhunytat, de búcsút kell venni tőle. Ha ez nem így történik, akkor a gyászfolyamat elakad és ez nem segíti elő a továbblépést.

Régen sokkal jobban elősegítette a gyászt a társadalom, például a gyászév, gyászruha és egyebek segítségével. A mai rohanó világban sokkal nehezebb gyászolni, gyakran úgy tesz a társadalom, mintha a veszteség nem lenne, legalábbis elvárja, hogy a gyászoló hamar túltegye magát a veszteségen és visszatérjen a mindennapokba. Mivel manapság jóval nehezebb megélni a gyászt és végig menni a teljes gyászfolyamaton, ezért érdemes szakszerű segítséget kérni, még pedig Simon Ágnes gyász- és életvezetési tanácsadótól, akinek elérhetőségét a gyaszozvegyszulokent.hu weboldalon találja meg, rengeteg egyéb hasznos információval együtt!