Zsuffa Ákos véleménye két szakmalista létrejöttéről

A szakma tanulást illető változások kapcsán megoszlik az emberek véleménye. A témáról egy szakmabeli is elmondta gondolatait, még pedig Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákostól tudjuk, hogy alapvetően pozitívnak ítéli meg a jövőben bekövetkező változásokat. Továbbá beszámolt arról is, hogy számos felmérés rámutatott, hogy a mai modern munka világában sokszor már édes-kevés egy szakma, hisz az előbb említett felmérésekből is az, derül ki, hogy a mai gyerekeknek legalább 15 munkahelyet vagy munkakört kell váltani. Ezenkívül a munkavállalók több, mint felének átképzésre vagy továbbképzésre lesz szüksége 2022-ig.  Hazánkban közel 2 millió felnőttet kell újraképezni 2030-ig. A munka világában tevékenykedőknek tehát bőven van mivel szembenéznie. Ugyanakkor nem csak nekik, de a kormánynak is el kellett gondolkodnia egy újfajta szakma képző rendszeren, ami úgy néz ki meg is valósul.

Az OKJ rengeteg szakmát tartalmaz, melyekbe beletartoznak a különféle specializációk is, sok szakma pedig egyáltalán nem illeszkedik a definiált munkakörökhöz. Éppen ezért az elavult OKJ jegyzék és képzés helyett két szakmalistás képzésben gondolkodik a kormány. Ez azt jelenti, hogy lenne egy alaptudást nyújtó alapszakma lista, amelyen szereplő szakmákat csak egyházi vagy állami iskolarendszerben lehetne megszerezni, valamint egy speciális, részterületeket érintő szaktudást tartalmazó lista. Ezt a felnőttképző kurzusokon lehetne elsajátítani. A speciális szakmák mellett nyelvtanfolyamok és vállalati továbbképzések is gazdagítják a palettát, így a cégek, vállalatok számára is kiváló lehetőség. Ezt Zsuffa Ákos is kiemelte. Továbbá azt is, hogy a mai munkavállalóknak már kreatívnak, együttműködőnek, csapatorientáltnak is kell lennie.