Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke a digitális oktatásról

Magyarországon létrejött a digitális oktatás, bár az is gaz, hogy mindez kényszer helyzet hatására, hiszen a koronavírus miatt kellett meghozni ezt a döntést és a korábbi tantervi képzések helyett digitális úton megtartani az órákat.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke egyeztetett az illetékes minisztériummal és hatóságokkal, ezenkívül javaslatokat is tett. Az aktuális kihívásoknak megfelelni képes, gyors megoldásra volt szükség. Az oktatás nem szünetelhet, nem állhat meg, hanem online formában kell megvalósulnia. A digitális oktatás nem teszi lehetővé a személyes jelenlétet, azonban erre nincs is szükség, mivel minden online zajlik. Abban az esetben, ha valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és részvétele igazolható a távoktatásban, akkor az a képző és képzett oldaláról egyaránt elszámolható lesz. A szövetség által kiadott közlemény kitér azokra a vizsgákra is, ahol személyes jelenlétre volna szükség. Például az olyan vizsgák, ahol gyakorlati rész is szükséges vagy eszköz hiány miatt online nem lehetséges a vizsgázás. Az ilyen területen dolgozó képzők működése rövid időn belül komoly veszélybe kerülhet.

Az új helyzet nem csak az embereket állította egy teljesen új szituáció elé, hanem a felnőttképzőket is. Nagyon komoly feladat lesz a veszélyhelyzet után a gazdaság működésének helyreállítása, amiben a felnőttképzéseknek is nagy szerepe lesz, hiszen biztosan nagy létszámú átképzésekre lesz szükség. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke azt is kiemelte, hogy bizakodó. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az fvsz.hu weboldalra, valamint kövesse nyomon a felnőttképzést illető cikkeket!