Tippek, hogy ne edd túl magad!

A kínzó falánkságnak nagyon sokféle oka lehet, ami sokszor a múltban gyökerezik. A baj az, hogy amíg régen hússal és gyümölcsökkel elégítették ki ezt a szükségletet, addig ma egészségtelen, feldolgozott élelmiszerekkel. A másik, hogy akit gyerekként a jó viselkedésért édességgel jutalmaztak, az felnőttként is kellemesnek találja a nassolást.

[wp_ad_camp_1]

Érdemes azt is tudni, hogy a telítetlen zsírsavakban szegény táplálkozás ugyancsak falánksághoz vezethet, tehát aki nem fogyaszt napraforgó-, szezám- és lenmagot, vagy ezekből készült olajat, az nem tud jól lakni, ezért hajlamossá válik a falánkságra. Pontosan ezért érdemes ezeket az élelmiszereket beiktatni az étrendbe.

Az édességeket persze nem kell teljesen megtagadnod magadtól, néha engedj egy kicsit a vágynak. Ha csak őrülten csoki az, amit kívánsz, akkor abból vegyél valami jobb fajtát, amelynek magas a kakaótartalma, de alacsonyabb a cukortartalma. Amikor valami zsírosat vagy édeset kívánsz, akkor mindig keress valamilyen egészségesebb alternatívát. Jó megoldás lehet a friss vagy aszalt gyümölcs alacsony cukortartalmú gabonapehely.

Ne várd meg, amíg éhes leszel, ugyanis ilyen állapotban az ember csak ételre tud gondolni, így nincs ereje legyőzni a falánkságot. Válaszd a laktató ételeket, mint a krumpli, főtt tészta, nokedli vagy rizs, melyekkel távol tarthatod az éhséget. Az is jó, ha keveset eszel, de rendszeresen, mivel ez segít legyőzni az éhséget.

Érdemes azt is tudni, hogy amennyiben az étrended kiegyensúlyozott és elég változatos, akkor sokkal kevésbé tapasztalsz sóvárgást bizonyos ételek iránt. Fogyassz ezért minél többféle ételt, ne csak a megszokott fogásokat edd nap, mint nap. De legyen nálad mindig valamilyen gyümölcs, és otthon se legyen üres a gyümölcsöstál, amibe tehetsz dió- és mogyoróféléket, és aszalt gyümölcsöket, ha épp nincs friss.