Tedd próbára a hazai gyógybarlangok hatásait!

A barlangoknak egészségre gyakorolt jótékony hatása ma már közismert. A barlangterápia, mint módszer csak egészen a 20. században alakult ki, ami által aztán az egyes barlangok gyógybarlang minősítést kaptak. Szerencsére hazánkban igen nagy a lehetőségek tárháza ezen a téren. Most bemutatjuk a három legnépszerűbb hazai gyógybarlangot, melyek látogatását viszont általában orvosok írják ki.

[wp_ad_camp_1]

Lillafüredi István-barlang (Miskolc): A barlang bejárata a Palota Szálló közelében található. Az úgynevezett Fekete-terem mikroklímája kifejezetten előnyös a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők számára. A barlangterápiára alkalmas kúratermet turisták nem látogathatják. A terem hőmérséklete csupán 10 fok körüli, páratartalma pedig 80 százalék fölötti. Jelentős az aeroszol kalcium- és magnéziumtartalma.

Béke-barlang (Jósvafő): Hazánk és egyben a világ első gyógybarlangjáról van szó, melynek hossza 8.743 méter, melyben végig patakvíz folyik. A terápiás célokra használt rész 340 négyzetmétert tesz ki. A barlang levegőjében megtalálható több mint 70 fajta penészgomba legtöbbje nagy hatású antibiotikumot termel. A barlangból kinyert kondenzvízben magas az oldott kalciumtartalom, ami a nyálkahártyákkal érintkezve görcsoldó, gyulladáscsökkentő, és nyákoldó hatású. A barlang levegője magas pára- és sótartalmú, pormentes, így az asztmában szenvedő betegségek gyógyítására is alkalmas.

Városi Kórház Gyógybarlangja (Tapolca): A Kórház-barlang hossza mindössze 300 méter. Levegőjének igen magas a kalcium- és magnéziumtartalma, de mégis inkább a hőmérséklete miatt olyan különleges. A mélyből feltörő, meleg karsztvízforrások miatt a barlang hőmérséklete eléri a 18 fokot, avagy a hazai barlangoknál jóval melegebb. Gyógyászati célokra a barlang száraz járatait használják a kúrára kiírt betegek.