Te tisztában vagy vele mi az a kompetencia-alapú önéletrajz?

Mindenki, aki jelentkezett már állásra, valószínűleg tisztában van vele, hogy a jó önéletrajz, már önmagában félsiker. Egy jól megírt, megfelelően felépített önéletrajz által számos ajtó nyílik meg a munkakereső számára, nagyobb eséllyel nyeri el az áhított pozíciót! A rossz önéletrajz viszont megakadályozza a sikeres álláskeresést, még akkor is, ha a pályázó lenne a legalkalmasabb az adott pozícióra.

Kompetencia-alapú önéletrajz előnye, hogy a képességekre helyezi a hangsúlyt. Ez különösen azok számára kedvező, akik nem, vagy csak kevés szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Ilyen esetben a munkahelyek rész meglehetősen foghíjas marad, ami a hagyományos önéletrajzban egyáltalán nem néz ki jól. Az olyan információk, mit az érettségi helye és ideje nem igazán izgatja a munkaadót, különösen, ha sok önéletrajzot kell átnéznie. A kompetencia-alapú önéletrajz azt emeli ki, hogy az álláskereső milyen személyiséggel, tudással rendelkezik. Ezt a fajta önéletrajzot egész nyugodtan lehet a hagyományos, szakmai bemutatkozással ötvözni. A munkáltató számára ez különösen pozitív, átfogó képet kaphat az adott munkára jelentkező álláskeresőről.

Nem csupán az önéletrajz a fontos, hanem a motivációs levél is. A legtöbb álláshirdetésben ezt kifejezetten kérik a munkára jelentkezőtől, de ha nem, abban az esetben is érdemes megírni, hiszen így ki lehet tűnni a többi jelentkező közül. A motivációs levélnek a munkára jelentkező személyes motivációját kell tartalmaznia, illetve, hogy az adott pozícióra miért ő az ideális jelölt, miért őt kellene választani. Érdemes a motivációs levelet is személyre szabni és a megpályázott cégről is egy pár szót ejteni, ami szintén plusz pont a munkáltató szemében. Bővebb információkat a lepesmagazin.hu weboldalon találsz!

Forrás: Lépés Magazin