Szakképzési törvény – izgalmas változások előszele

A szakképzési törvény teljesen átalakítja a felnőttképzést. Valószínűleg kevesen vannak, akik még nem hallottak róla, azonban, ha mégis lenne ilyen, akkor most kicsit részletesebben körül járjuk a témát.

[wp_ad_camp_1]

Szakképzési törvény – Ha a szakma tanulást említjük, akkor valószínűleg a többségnek az OKJ jut eszébe. Az OKJ vagyis az Országos Képzési Jegyzék 760 szakmát sorolt fel, vagyis talán semmi meglepőt nem mondunk azzal, hogy meglehetősen nehéz volt kiigazodni a szakmák közt. Éppen ezért 2020-tól megszűnik az OKJ és helyette két szakmalista lesz bevezetve. Ez azt jelentené, hogy a szélesebb körű tudást állami vagy egyházi oktatásban lehetne elsajátítani, míg a speciálisabb tudást felnőttképzési tanfolyamokon lehetne tanulni. Így sokkal átláthatóbbá válik a rendszer. Szükség is van erre, mivel a mai munkahelyi kihívásoknak egyáltalán nem könnyű megfelelni. Manapság már az sem jellemző, hogy valaki egy munkahelyen dolgozzon hosszú évtizedekig. Tehát rengeteg embernek van szüksége átképzésre vagy továbbképzésre.

A szakképzési törvényt maga a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos is véleményezte. Elmondása szerint örülni kell a szakképzési törvénynek, mivel már egy ideje szükség volt változásokra a felnőttképzés területén. Korábban az volt a jellemző, hogy a képzettség határozta meg a szakmát, ebben most változás lehet és a szakmához lehet igazítani a képzéseket. Az is pozitív hír, hogy az iskolarendszerű képzés és a rövid idejű tanfolyam jellegű felnőttképzéseket a kormány nem két egymással versengő területként értelmezi. Aki szeretne többet megtudni a felnőttképzést érintő aktuális hírekről, annak azt javasoljuk, hogy látogasson el a Felnőttképzők Szövetségének weboldalára, az fvsz.hu weboldalra.