Stabilizátor szerepe az autóban

A stabilizátornak fontos szerepe van az autó egyenletes úton tartásában. Viszont útközben nagyon komoly behatások érik, éppen ezért idővel cserére is sor kerülhet. A stabilizátor működését a gumi szilentblokk segíti, azonban ez idővel elöregedik, elveszti formáját, megnyúlik, sőt akár el is törhet a kar.

[wp_ad_camp_1]

Stabilizátor szerepe az autóban, nagyon fontos, gyakorlatilag a gépjármű billegését csökkenti. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor az autó az egyik irányba dől, akkor az azzal jár, hogy a karosszériához képest magasabbra kerül az egyik kerék, mint a másik. Ekkor a stabilizátor megcsavarodik, így ellenáll a hatásnak. Így a sofőr és az utasok továbbra is komfortosan és stabilan tudnak tovább haladni. Sokan tisztában vannak vele, hogy a kocsi két felén lévő kerekeket egy fémrúd köti össze, gömbcsuklók és szilentblokkok segítségével, ami zaj- és rezgéscsillapításért is felel. A stabilizátor több részből áll, így, ha meghibásodik, akkor nem könnyű megmondani, hogy pontosan mi a probléma. A legtöbb esetben az egyik gömbfej elkopása jelenti a problémát. Szintén gyakori, hogy a szilentgumi kiszakad vagy leválik a szilent blokk, esetleg lyukacsos lesz. A legrosszabb eset, azonban az, ha a stabilizátor rúd elferdül vagy eltörik.

A legegyértelműbb jele annak, hogy baj van, ha a felfüggesztés irányából kopogó hangot hall. Ebben az esetben biztos lehet benne, hogy komoly a baj. A stabilizátor valószínűleg elkopott, eltörött vagy meghajlott alkatrészeit nem lehet javítani, így az egyetlen lehetőség a csere. A stabilizátor tehát egészen addig jó, amíg nem érkeznek furcsa hangok felőle, vagyis úgy mond csendben van. Az alkatreszek.hu webáruházban kiváló minőségű alkatrészek széles választékát találhatja a legkülönfélébb autótípusokba!