Otthon vagy szervízben? – Hengerfej tömítés csere

A hengerfej megfelelő működéséhez elengedhetetlen a hengerfej tömítés megléte. A hengerfej nem is tudna hézagmentesen illeszkedni a felülről záró tömítés nélkül. Egy szóval igazán fontos, hogy meg legyen a tömítés, valamint jó állapotban legyen, mivel elhasználódott állapotban a motor üzemelését is gátolja.

[wp_ad_camp_1]

A hengerfej tömítésről bővebb információkat itt érhet el. Először is érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen feladata van a hengerfej tömítésnek a rendszerben. A dugattyú és az égéstér közti tökéletes záródás a feladata leginkább, ez pedig azért lényeges, mert az üzemanyag égése közben a dugattyú gyorsan mozog, vagyis emiatt a hengerrel együtt magas hőmérsékletre hevül. Abban az esetben, ha a dugattyúperem és a hengerfal közti terület nem lenne eltömítve, akkor a hengerben felszabaduló energia könnyedén elszökne, tehát nem csak a dugattyú üzemeltetésére lenne felhasználva. Egy szóval a motor csak abban az esetben fog helyesen üzemelni, ha megfelelő állapotban van a hengerfej tömítés.

Ha elhasználódott a tömítés, akkor a motor hatékonysága csökken, ami az üzemanyag fogyasztás növekedéséhez fog vezetni, ezt pedig az ember pénztárcája is megérzi. Szerencsére több intő jele is van annak, ha a tömítés cseréje esedékessé vált. Ilyen például, ha a motorolajban vizet találunk vagy a hűtővízben olajat. További intő jel, ha a motort nem érezzük olyan hatékonynak, lendületesnek vagy egyenetlenül jár a motor. Érdemes a kipufogó felől érkező hangokat is figyelni, ugyanis a visszapufogó hang újabb jel, hogy a tömítéssel baj lehet. A hengerfej tömítés cseréje eléggé bonyolult folyamat, de ha az embert ügyes kezekkel áldotta meg az ég és van tapasztalata az autószerelésben, akkor akár Ön is megpróbálkozhat vele! A ka-autoszerviz.hu oldalán azt is megtalálja hogyan!