Mi a teendő a spirálrugó meghibásodása esetén?

Vannak bizonyos alkatrészek a gépjárművek esetében, amelyeket nem lehet javítani, mindenképpen cserére szorulnak azok meghibásodás alkalmával. Idővel a spiráldugó is deformálódik vagy eltörik, ezért az új beszerzése előbb vagy utóbb, de biztosan aktuális lesz.

[wp_ad_camp_1]

A spirálrugó egy feltekert acélrúd, amely az autó kerekeinek rugózását teszi lehetővé. Idővel elveszíti rugalmasságát, deformálódhat, vagy akár el is törhet, s ilyenkor a csere jelenti az egyetlen megoldást. Többféle típusát ismerjük, így a gumi-, lég-, spirál-, vagy laprugó is létezik, bár tény, hogy napjainkban általában csak spirálrugót alkalmaznak a gyártók. A felfüggesztési rendszer egyik lényegi eleme szoros kapcsolatban áll egyébként a lengéscsillapítók működésével. Ez a kettő teszi lehetővé az autó rugózását. Fontos tisztában lennie azzal, hogy ha egyik vagy másik rendszer meghibásodik, az rányomja a bélyegét a futómű többi alkatrészének működésére is. Éppen ezért meghibásodás esetén érdemes azonnal cserélni, és nem megvárni, míg komolyabb gondok és nagyobb kiadások következnek be.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában a lengéscsillapító szokott előbb elromlani. Számos probléma adódhat vele az olaj elvizesedésétől kezdve az olajszivárgásig. Ha az autó hintázik, jelentősen megnő a fékút, elhasználódnak a gömbfejek, vagy folyamatos kopogást hallani, akkor a lengéscsillapító azonnal javításra szorul. Ez azonban a spirálrugó esetében nem tehető meg, tehát ha az rugalmasságát veszti, deformálódik, akkor a csere mellett nem mehetünk el. A biztonságos közlekedés és az autó kifogástalan állapota érdekében ajánlott a futóművet időnként ellenőriztetni. A rendszeres szervizeléssel és a gépjármű átnézetésével balesetveszélyes szituációktól és plusz kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Keresse fel az alkatreszek.hu weboldalt és rendeljen minőségi termékeink közül mihamarabb!