Kuplung készlet, az autó elmaradhatatlan része

Az autó hajtásláncok nélkülözhetetlen eleme a kuplung készlet. A kuplung szó német eredetű szó, melynek jelentése tengelykapcsoló. A kuplung készlet elemeinek optimális működése nélkül az autó gyakorlatilag nem tudna mozogni.

[wp_ad_camp_1]

Kuplung készlet három elemre osztható, még pedig a kuplung szerkezet, a kuplungtárcsa és a kinyomócsapágy. Ahogy rálépünk a kuplungpedálra, a sebességváltó és a motor közti összeköttetést megszakítjuk, mivel ekkor a kuplungtárcsa és a szerkezet eltávolodnak egymástól. A kuplung működése akkor nevezhető tökéletesnek, ha a pedált tövig nyomva egyenesbe tudjuk tenni az autót és ahogy elkezdjük felengedni a pedált az autó elindul. A teljes felengedés után a kuplung nem csúszik tovább. Ha mégis, akkor az egyértelmű jele, hogy a kuplung elkopott. Szintén a kuplung készlet hibájára utal, ha a motortér felől kellemetlen szag árad vagy nem gyorsul eléggé az autó, akkor szintén a kuplung hibájára gyanakodhatunk. Ha erről van szó, akkor a teljes kuplung készletet le kell cserélni, nem lehet csak egy-egy részt.

A kuplung készlet tekintetében meglehetősen nagy a szórás vannak több tízezer forintosak és viszonylag olcsóbbak. Az ár az autó és a kuplungszett típusától egyaránt függ. Az egyik legnépszerűbb márkának a Luk számít, melynek székhelye a németországi Bühl városban található, azonban leányvállalatai közül egy hazánkban is megtalálható, még pedig Szombathelyen. Nem csak beszállítóként jelentős a Luk, ugyanis a világ vezető motorgyártóinak fejlesztési tagja is egyben. A Luk széleskörű és ami még ennél is fontosabb, minőségi termékpalettával rendelkezik. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a kínálatot!