Kivitelezéseknél kötelező minden komponens minőségellenőrzése

Amíg mi magunk bele nem vágunk egy komolyabb építkezésbe, addig talán el sem tudjuk képzelni, mennyire komplex és bonyolult folyamat, mire a tervekből kulcsrakész ingatlan lesz. Számtalan buktatóval kell megbirkóznunk, ezek közül pedig az egyik legnagyobb kihívást az alkotóelemek kiválasztása jelenti.

Tudniillik már egy kisebb családi ház kivitelezésénél is ezernyi különféle komponens használata szükséges. Ami tovább nehezíti a dolgunkat, az az, hogy az egyes fázisok egymásra épülnek, így folyamatosan konzisztens minőséget kell tartani. Ez egyben azt is jelenti, hogy a minden részletre kiterjedő előzetes tervezés egy kulcsfontosságú mozzanat. Bármilyen komponens kiválasztásáról is van szó, amennyiben menet közben kell improvizálnunk, úgy sokszorosára emelkedik a kockázata annak, hogy rosszul döntünk. Bizonyos esetekben persze jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezünk, hiszen például egy burkolat, vagy a különféle szaniterek megválasztása kapcsán elsősorban az ízlésünk a meghatározó. Természetesen ilyenkor is ügyelni kell a kompatibilitás kérdésére.

Ugyanakkor ha az alapozásról, vagy a falazat kiképzéséről van szó, netán a villamoshálózat kiépítéséről, illetve a fűtésrendszer kialakításáról, akkor már egész más a helyzet. Ilyenkor minden egyes komponens meghatározó szereppel bír a struktúra működésében, így aztán a legkisebb hiba is nagyon komoly következményekkel járhat. Az ebből adódó problémákat kétféleképpen kerülhetjük el hatékonyan. Egyfelől minden komponens esetében alapos minőségellenőrzésre van szükség. Ez meglehetősen időigényes, ám hosszú távon kifizetődő módszer. Emellett pedig a legbölcsebb, ha minden szükséges komponens kiválasztását profi szakemberekre bízzuk. Ez olykor komoly dilemmát jelenthet, hiszen nehéz kiengedni a kezünkből az irányítást, ám hosszú távon így járunk majd a legjobban.