Így teheted tönkre a fogaidat

A megelőzés egyszerűbb és sokkal olcsóbb is, mint sűrűn látogatni a fogorvost, hogy helyrehozza, amit elrontottunk. Rengeteg olyan ételt fogyasztunk, ami káros a fogakra, de talán nem is sejtjük, hogy a rosszul begyakorolt fogápolási szokásokkal is ártunk fogainknak.

[wp_ad_camp_1]

Sokan meg vannak arról győződve, hogy minél erősebben sikálják a fogaikat, annál jobban tisztítják őket. A fogorvosok azonban óva intenek ettől, hiszen ezzel a zománcot és a fogínyt is károsíthatjuk. Legfeljebb közepes erősségű fogkefét használjunk, de a fogpótlások, koronák tisztításához a szakemberek kifejezetten a gyenge sörtéjű fogkeféket javasolják.

A savas ételek lemarják a fogról a zománcot, így utat engednek a baktériumoknak és a szuvasodásnak. A zománc nem képződik újra a fogakon, ha egyszer megsérül, maradandó károsodás alakul ki. Alatta az idegek is védtelenül maradnak, ez az oka annak, hogy a hideg vagy forró ételekre fájdalommal reagál a fog. Ha étrendünkben rendszeresen szerepel szénsavas üdítő, citrom, cukorka vagy energiaital, nagy a valószínűsége, hogy a fogzománc sérül.

A legtöbben már próbáltak valamilyen fogfehérítési módszert, sokan pedig rendszeresen fehérítik a fogaikat. Ennek számtalan módja létezik, ám bármelyiket is válasszuk, nem szabad túlzásba esni, hiszen a fehérítőként használt kémiai anyagok gyakori használata lebontja a fog ásványi anyag tartalmát, porózussá teszi a zománcot és érzékennyé a fogakat. A fogorvosok állítják, a mai divattal ellentétben a fog természetes színe nem a hófehér, hanem a csontszín.