Hol van Ázsia legnagyobb sivataga?

Ázsia egy hatalmas kontinens, rengeteg természeti csodával. Ha már a sivatagokról beszélünk, talán a Szahara lesz a leglenyűgözőbb. Ázsiában megtalálható néhány nagy sivatag, amelyek közül több is a világ legnagyobb sivatagai közé tartozik. Ázsia legnagyobb sivatagai közé tartozik az Arab-sivatag, a Góbi-sivatag, a Karakum-sivatag, a Kyzylkum-sivatag és a Taklamakan-sivatag. Olvassunk tovább, hogy többet megtudjunk ezekről a sivatagokról.

Ázsia legnagyobb sivataga és annak részletei megtekinthetőek az axa-assistance.hu weboldalon, ezért látogasson el ide bátran és tudjon meg mindent még ma. Az Arab-sivatag a Szahara-sivatag keleti szélén fekszik Észak-Afrikában, és elfoglalja a nyugat-ázsiai Arab-félsziget nagy részét. A 2.330.000 négyzetkilométer összterületű Arab-sivatag Ázsia legnagyobb sivataga és a világ ötödik legnagyobbja. Az Arab-sivatag Jementől a Perzsa-öbölig, Omántól Jordániáig és Irakig terjed, teljes hossza körülbelül 2100 km, szélessége pedig 1100 km. A sivatag közepén található a Maaza-fennsík; keleten elszigetelt hegyek találhatók, mint a Shaibbanat, a Mount Sibai és az Umnakat; délen az Arab-sivatag kapcsolódik a szudáni núbiai sivataghoz. Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa az Arab-sivatag közepén található.

Az Arab-sivatag, akárcsak a Szahara, a világ egyik legforróbb sivataga, szubtrópusi, forró klímával. A sivatagban egész évben száraz és meleg van, az átlaghőmérséklet 20°C felett van, a legmelegebb hónap júliusi átlaghőmérséklete meghaladja a 30°C-ot. A déli régióban még melegebb van, a havi átlaghőmérséklet négy-öt hónapon belül meghaladja a 30°C-ot. A maximum hőmérséklet gyakran elérheti az 50-55°C-ot. Csak néhány vadon élő állatfaj alkalmazkodik a sivatagi környezetéhez, köztük az arab orix, a fennec róka, a homokmacska, a homoki gazella és a tüskésfarkú gyík. További részletekért keresse fel az axa-assistance.hu weboldalt.