Ezeket a szempontokat gondoljuk át a zsaluanyag beszerzését megelőzően

Mielőtt saját kezűleg vágnánk bele egy építkezésbe – legyen az bármekkora volumenű kivitelezés is -, mindenképpen meg kell vizsgálnunk, minden szükséges kiegészítő és eszköz a birtokunkban van-e. Különösképp igaz ez olyan, utólag már javíthatatlan folyamatoknál, mint amilyen a betonozás is.

Talán nem is gondolunk rá, ám a zsaluanyag típusa, mérete és egyéb speciális paraméterei bizony nagyban meghatározzák a sikerességünket. A dolgunkat tovább nehezíti, hogy az öntéshez használatos keret anyagából ma már hatalmas választék áll a rendelkezésre, így aztán egyáltalán nem könnyű döntenünk, melyik beszerzése is lenne az optimális. A jó hír, miszerint egy zsaluanyag esetében elég néhány fő szempontot megvizsgálnunk, így radikálisan lecsökkentve a szóba jöhető alternatívák számát. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartanunk, miszerint nagyobb léptékű beruházások esetében – mint amilyen például egy saját családi ház felépítése is -, inkább hallgassunk a szakértők és a profi mesteremberek útmutatásaira.

Természetesen egy kisebb kivitelezésnél, tároló alapozásánál, járdák kialakításánál mindezt saját kezűleg is megtehetjük. Ilyenkor elsősorban a zsaluanyag teherbírását kell figyelembe vennünk. Amennyiben kisebb mennyiségű betonnal dolgozunk majd, akkor a fa jelentheti a legoptimálisabb választást. Ez ugyanis még mindig olcsónak tekinthető, többször is felhasználható és egyszerűen méretre vágható. Adott tömeg fölött ugyanakkor a fa zsaluanyag hajlamos a deformálódásra, ezzel feltétlenül számolnunk kell. Szintén megfelelő lehet a műanyag, illetve komolyabb projektek esetében az acél is. Azt, hogy végül melyikkel járunk a legjobban, befolyásolja a büdzsénk, illetve egyéb speciális körülmények is. Ezért aztán a zsaluanyag beszerzésekor kiemelten körültekintőnek kell lennünk.