A védőprofil figyelemfelkelő eszközként is funkcionál

Annak ellenére, hogy Magyarországon a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest közel százezer emberrel több dolgozik az építőiparban, a halálos kimenetelű balesetek száma 30-40 százalékkal lecsökkent. Kevésbé örömteli hír, miszerint még mindig ebben az ágazatban történik arányaiban a legtöbb súlyos szerencsétlenség.

Az olyan kiegészítőkkel, mint amilyen a védőprofil is, ezeknek a szituációknak a nagy része megelőzhető. Ehhez azonban elengedhetetlen az előírás szerinti – állandó – használatuk, miképp az is kulcsfontosságú, hogy kizárólag a legjobb minőségű eszközök kerüljenek telepítésre. Elsőként azt kell átlátnunk, pontosan kinek a hatáskörébe is tartozik a munkavédelmi felszerelések beszerzése, illetve kihelyezése, ez ugyanis sokszor félreértésekre ad okot. Szerencsére a Munkaügyi Minisztérium rendelete pontosan meghatározza, hogy ez a feladat kihez tartozik. Eszerint a védőprofil, illetve a többi eszköz vonatkozásában ez minden esetben a munkáltató, illetve a művezetés dolga.

Ezzel együtt természetesen munkavállalóként a saját jól felfogott érdekünk, hogy ha valamilyen hiányosságot, vagy hibás kiegészítőt vélünk felfedezni, akkor arról azonnal értesítsük az illetékeseket. Ez azért is kardinális, mert a védőprofil nem csak a munkások testi épségét védi, hanem az építési területen tartózkodók biztonságáért is felel. Tudniillik ezeknek az eszközöknek a kialakításánál okkal választanak a gyártók rikító színeket. A védőprofil ugyanis nem csupán fizikai védelmet nyújt rázuhanás esetére, hanem megelőző szereppel is bír. Figyelemfelkeltő megjelenésének hála már messziről jelzi a veszélyes pontokat, így az illetéktelen személyek könnyebben elkerülhetik azokat. Ennek tükrében pedig nem is lehet kérdéses, mekkora jelentőséggel bír a védőprofil alkalmazása.