A rotaméter széles körűen alkalmazható az ipari területeken

Elsőre talán nem is gondolnánk, ám számtalan esetben elengedhetetlen a különböző anyagok áramlásának folyamatos és precíz felügyelete. Egyes ipari területeken ennek kardinális jelentősége van az eredményesség szempontjából, ezért nagyon fontos, hogy a mérés olyan eszközzel történjen, ami nem csak pontos eredményeket biztosít, de egyben megbízhatóan is működik, alacsony meghibásodási kockázattal.

Erre a célra a rotaméter jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. A feladatra ugyan léteznek jóval korszerűbb alternatívák is – ilyen például az ultrahangos elven működő modellek -, ám bizonyos esetekben az egyszerű felépítésnek köszönhető strapabíróság döntő befolyással bír. Tudniillik egy rotaméter mindössze egy kúpos (mérő) csőből és egy lebegőtestből áll, ez utóbbit nevezik úszónak is. Az adott közeg a tetején szélesebb átmérőjű csőben áramolva megemeli a mérőt, az oldalfalra rajzolt skáláról pedig így leolvasható a mért érték. Ezen a szimpla elven működik tehát a rotaméter, ez pedig olykor óriási előnyt jelent.

Bizonyos folyadékok, illetve gázok vonatkozásában ugyanis komoly kockázatot jelent maga az anyag, lévén az károsíthatja a mérőeszközt. Míg azonban ez például egy ultrahangos készülék kapcsán komoly kockázatot jelenthet, addig a rotaméter esetében a rizikó minimálisnak tekinthető. A elektromos és a mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően az eszköz kifejezetten strapabírónak és időtállónak tekinthető. Mindössze arra kell nagy hangsúlyt fektetnünk, hogy a rotaméter esetében is ügyeljünk a megfelelő típus kiválasztására. A gyártó által közölt adatok vizsgálatakor fordítsunk kiemelt figyelmet a maximális nyomás, valamint hőmérséklet kérdésére. Emellett természetesen az sem mindegy, mekkora átmérőjű az adott modell csatlakozása, illetve az is döntő befolyással bírhat, hogy a mérőeszköz milyen anyagból készült.