A rendelkezésre állási idő a webtárhely egyik legfontosabb mutatója

Komoly dilemmát jelenthet, amikor megpróbáljuk felkutatni azt a szolgáltatót, amelynél honlapunk elhelyezése biztosan jó kezekben lesz. Egyszerre megannyi szempontot kell vizsgálnunk, ráadásul az sem mindegy, milyen ár-érték arány az, amit pénzünkért cserébe kapunk. A dolgunkat pedig tovább nehezíti, hogy hatalmas kínálatból kell megtalálnunk a számunkra optimális megoldást.

Ilyenkor tanácsos szem előtt tartanunk, miszerint egy webtárhely esetében a rendelkezésre állási idő az egyik olyan tényező, amire feltétlenül nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Természetesen egyáltalán nem mindegy az sem, milyen havidíjjal jár a szolgáltatás, ám egy webtárhely kapcsán soha ne a költségek alapján döntsünk. Jellemzően ugyanis ezek az összegek elenyészőek az egyéb, honlapunkkal kapcsolatos kiadásokhoz mérten, ám egy problémás rendszer nagyon komoly kellemetlenségeket okozhat rövid- és hosszútávon egyaránt. Sokkal többet nyom a latban a webtárhely mérete, illetve a szükséges biztonsági intézkedések megléte.

Ugyancsak kardinális jelentősége van a sebességnek. Egy lassabb webtárhely magasabb betöltési időt okoz, ez pedig bizalmatlanságot szül a felhasználókban, akik jó eséllyel be is zárják oldalunkat. Ezekre a jellemzőkre tehát mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ám mind közül az egyik legfontosabb a rendelkezésre állás aránya. Kiemelkedő webtárhely szolgáltatók esetében ez az érték jellemzően 99 százalék feletti, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte folyamatos működést garantálnak. Természetesen alaposan nézzünk utána, hogy az adatok valóban megfelelnek-e a valóságnak. Erre a felhasználói véleményekben leírtakból könnyedén következtethetünk. Tartsuk szem előtt, miszerint egy-egy kiesés – főképp, ha az csúcsidőben történik -, hatalmas veszteséggel járhat, ezért ezek elkerülése döntő befolyással bír.