A nagy szabadság mustra

Mindenki vágyik rá és lehetőleg legyen minél több, mi az? Nem, nem a csokoládé, hanem a szabadnap. De, hogy kinek mennyi jár és milyen feltételekkel, az bizony nem egyszerű kérdés. Érdemes hát pár percet rászánni, hogy ezt az egyszerűnek tűnő, de mégis bonyolult kérdéskört kibontsuk.

[wp_ad_camp_1]

Szabadság kalkulátor ez esetben az iránytű, melynek segítségével Ön is utána nézhet mégis mennyi az annyi. Mindenesetre először azt érdemes tisztázni mi is az a szabadság és pontosan miből áll össze? Szabadnapnak nem a hétvégéket és a munkaszüneteket nevezzük, hanem a munkanapra eső szabadságokat. A szabadnapok alapszabadságból, valamint pótszabadnapokból adódnak össze. Az alapszabadnap egységesen húsz szabadnap mindenki számára. A pótszabadnapok száma azonban nem ennyire egyértelmű, hisz több tényezőt is figyelembe kell venni kiszámításánál. Hogy mik is ezek? Többek közt a munkavállaló életkora, az adott évben ledolgozott napjai és a munkával töltött évei.

Életkor függvényében összesen tíz pótszabad nap járhat. Az életkor előre haladásával a pótszabadnapok száma nő maximum tízig. Nők várandósság esetén huszonnégy hét pótszabadnapra jogosultak, melyből négy hetet a gyermek születése előtt kell, hogy megkapjon a nő. Ezenkívül az édesapák számára is jár pótszabadnap, abban az esetben, ha kérvényt nyújt be. Ha ikrei születnek az öt pótszabadnap helyett, hét napot kaphat a férfi. A gyermekek számától függően további pótszabadnapok járnak a munkavállalónak. Bizonyos speciális esetekben, például föld alatti munkavégzés esetén vagy napi minimum három órás ionizáló sugárzásnak kitett dolgozók további pótszabadnapokra számíthatnak. További információkért látogasson el a pontosido.com weboldalra.