A kandalló problémák megelőzése

Kétségtelen, hogy a kandalló az egyik leghangulatosabb fűtési alternatíva, így annak ellenére, hogy ma már számos ennél modernebb opció áll rendelkezésre, sokan továbbra is ragaszkodnak hozzá akár teljes értékű, akár kiegészítő fűtési alternatívaként. Arra viszont ügyelni kell, hogy a kandalló megfelelően működjön, hiszen akár veszélyes is lehet!

A kandalló problémák megelőzéséről itt olvashat bővebb információkat! A kandallóban lobogó tűz, a parázsló fa és annak pattogó hangja igazán hangulatos, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez a kiváló fűtési alternatíva akár veszélyes is lehet, ha nincs megfelelően karbantartva. Ha a kandallót begyújtva arra lesz figyelmes, hogy rövid időn belül mindent ellep a füst, akkor az biztos jele annak, hogy valami nem stimmel, így szakember segítségére lesz szükség. A jobbik eset, amikor feltűnik, hogy valami gond van. A szén-monoxid mérgezés a mai napig sokakat érint. Ez azért szomorú, mert teljes mértékben megelőzhető lenne. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, éppen ezért nagyon veszélyes.

A szén-monoxid ellen az egyik legjobb módszer a szén-monoxid érzékelő beszerzése. Ugyanakkor nem elég belenyugodni abba, hogy megvan, arra is ügyelni kell, hogy működő elem legyen benne. Sajnos előfordulhat, hogy olyan banális indok miatt nem jelez a műszer, mint a lemerült elem. A szén-monoxid jelző beszerzése mellett a rendszeres karbantartás is sokat segíthet, hiszen így kisebb eséllyel kell tartani a meghibásodástól és az ebből fakadó veszélyes helyzetektől. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen problémát észlel a kandalló vagy a fűtési rendszer kapcsán, akkor nem szabad neki esni vagy önkéntes javításba kezdeni, hanem szakembert kell hívni. Az éves karbantartásról sem szabad megfeledkezni, mely akár életet is menthet!