A felnőttkori autizmus

Az autizmust elsősorban, mint gyermekkorban jelentkező betegséget ismerjük. A felnőttkori autizmusról azonban jóval kevesebbet hallani. Tüneteit azonosítani nehéz, éppen ezért felnőttek ezreiről mondható el, hogy úgy élnek autistaként, hogy arról sem ők, sem környezetük nem tud.

[wp_ad_camp_1]

Számos tünet jelezheti a felnőttkori autizmus jelenlétét. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha egy-kettő ezekből fennáll, még nem jelenti egyértelműen, hogy autizmusról lenne szó. Azonban, ha a tünetek többsége jellemző, érdemes elgondolkodni szakember felkeresésén.

Közeli kapcsolatokat kialakítani az autisták számára nehéz feladat. A szokásostól eltérő viselkedésük és nyelvi eszközeik korlátozottsága befolyásolhatják az emberi kapcsolatok kialakítását, a barátok szerzését. Az autisták számára a szerelmi kapcsolatok létrehozása is bonyolult feladat.

Az egyes ingerekre való alul- vagy túlérzékenység, az ún. szenzoros feldolgozási zavar, ami talán a legnagyobb kihívást jelenti a felnőtt autisták számára. Egy új emberrel való találkozás számukra rengeteg információt tartogat, beleértve az ismeretlen szagokat, hangokat, látványt. Ez a fokozott terhelés ahhoz vezet, hogy az autisták idővel inkább kerülni fogják az emberekkel való kapcsolatokat.

Az autistáknak szükségük van a rutinra. A megszokottól eltérő időben vagy formában történő dolgok megrémítik őket, maximálisan a kiszámíthatóságra támaszkodnak. A változásokat nagyon nehezen viselik, nem szeretnek utazni, napi feladataikat meghatározott sorrendben és időpontban végzik.