A 21. századi népbetegség

Manapság annyi és olyan sok fajta problémával kell szembenéznünk, amely túlzottan leterhel bennünket, így sokszor kerülünk szembe átvirrasztott, álmatlan éjszakákkal.

[wp_ad_camp_1]

Insomnia a lakosság 8-10 %-ra jellemző a felmérések szerint, de ez a szám valójában sokkal nagyobb, hiszen az alvásproblémákkal küzdők nagy százaléka sosem fordul orvoshoz. Sokszor bele sem gondolunk a probléma nagyságába, viszont a huzamosabb ideig tartó insomnia nagymértékben kihathat az egészségünkre, a mindennapjainkra és a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre. Az insomnia hátterében sokszor stressz, megváltozott bioritmus, rossz étkezési szokások, túlzott koffein illetve alkoholfogyasztás állhat. Viszont insomnia jelentkezhet abban az esetben is, ha depresszió, pszichózis vagy testi megbetegedés áll a hátterében. Előfordulhat asztma, allergia, vérkeringési problémák esetén, de hormonális és mozgásszervi problémák által is jelentkezhet insomnia. Ám bizonyos gyógyszerek is kihatással lehetnek az alvásproblémáinkra, mint pl. szteroidok vagy légzésjavítók.

Az alvásproblémák tüneteit, akkor vehetjük komolyan, ha már huzamosabb ideje eltartanak és nehezen megy az esti elalvás, gyakori vagy korai felébredés, illetve napközbeni fáradság, kimerültség, rossz közérzet és ingerlékenység jelentkezik. Az insomnia diagnózisának felállítása egy speciálisan erre létrehozott alváscentrumban történik. A diagnózis során nagy segítséget nyújtanak az alvásnaplók, melyeket a betegnek kell kitöltenie. Ebben kell rögzíteni az alvás jellegét és körülményeit. Amennyiben a háttérben pszichés megbetegedés állhat, akkor pszichológus segítségére is szükség lehet. Ha egy természetes altatót szeretnénk kipróbálni a fennálló problémáinkra, akkor látogassunk el a www.osimagnezium.hu weboldalra.