Üzemi balesetmegelőzés LOTO kizáró eszközökkel

Társadalmunk fejlődésével és a várható élettartam kitolódásával egyre nagyobb szerep jut a balesetmegelőzés és a munkavédelem témakörének is. Ezeknek korábban nem tulajdonítottak nagy szerepet.

Tudta-e, hogy már az ókori Görögországban is készültek feljegyzések a bányászok körében bekövetkező ólommérgezési tünetekről? A középkorban további tudományos munkák erősítették meg ezeket az elméleteket, a különböző munkák által és különböző anyagokkal végzett munkák hogyan befolyásolják az egészséget, ám az igazán nagy áttörés a munkavédelem és balesetmegelőzés területén váratott magára az ipari forradalom hajnaláig. Ekkor, a gyárak, üzemek és a használt gépek, berendezések megjelenésével koncentrálódott a probléma. A balesetek száma megugrott, a különböző anyagok, zajok egészségkárosító hatása szemmel láthatóvá vált. A balesetek elkerülésére szabályokat vezettek be, amelyek betartását később a kötelező munkavédelmi képzések követték. Az emberi ártalmak megelőzésére először kezdetleges védőeszközöket használtak, amelyek napjainkra a technika fejlődével képesé váltak a felhasználóik munkafolyamataihoz igazítottan az egészségi állapotuk megóvására. Ezeknek hála a munkabalesetek száma jelentősen csökkent napjainkra, ám néhány baleset – köztük leginkább az emberi figyelmetlenségből adódóak – még ezek mellett is beárnyékolják ezen törekvéseket.

Mivel a gépek még napjainkban sem képesek önmaguk szervízelésére (csupán maximum a szervízigényük kijelzésére), ezért azok karbantartása rendszeres és rendszertelen időközönként szükséges. A statisztikák szerint a legkomolyabb sérüléssel járó balesetek is ilyenkor, váratlan vagy véletlen gépindításokkor következnek be. Ennek megelőzésére jelentek nem is olyan régen a LOTO, másnéven Lockout-Tagout munkavédelmi kizáró eszközök. Ezek a LOTO eszközök gyakorlatilag képesek az energiaforrások lezárására úgy, hogy a véletlen gépindítás ne következhessen be.

A Next Evolution Kft. webshopjában a munkavédelmi LOTO kizáró eszközök kategóriáján belül közelebbről is megismerkedhet ezekkel a balesetmegelőző, munkavédelmi termékekkel, további ismeretekhez juthat a kizáró eszközök alkalmazásának előnyeiről, használatukról, illetve – különösen, ha Önök még csak tervezik a bevezetést, esetleg nem is hallottak róla, akkor – a LOTO rendszerek kialakításával kapcsolatban is sok értékes információt tudhat meg.

Igen, LOTO rendszerek. A LOTO eszközök megfelelő alkalmazásához rendszerszinten kell gondolkodnunk. Fel kell mérni az területen előforduló energiaforrásokat és a kizárási lehetőségeiket, egyes berendezéseknél vagy gyártósoroknál akár szakaszosan is átgondolva, hogy milyen módon választhatjuk le biztonságosan az energiaforrást. Szükséges felmérnünk az energiaforrások típusait, mivel az elektromos, pneumatikus és hidraulikus energiaforrások – nyomógombok, elektromos csatlakozók, pneumatikus szelepek, golyóscsapok – kizárásához más és más eszközök szükségesek. Amely közös bennük, hogy szinte minden esetben a kizáráshoz szükségünk lesz LOTO lakatra és az azonosításhoz szín, anyag vagy forma szerinti elkülönítésre vagy azonosító címkék használatára, hogy a kizárást végző személy kiléte követhető legyen. A lakatok nyitási módjai is eltérőek lehetnek. Lehetséges kialakítani egy szintű rendszert, amelyben a lakatot csak az azt kihelyező személy nyithatja vagy több szintű rendszert, ahol például a csoportvezető vagy egyéb felettes mesterkulcs birtokában eltávolíthatja a lakatot. Nagyobb gyárak és üzemek területén lehetséges akár ennél magasabb szintű rendszert is kialakítani. Például az elektromos rendszerek karbantartói sárga színű lakatokat kapnak, a pneumatikus rendszerek karbantartói piros lakatot, az épület üzemeltetésért felelős személyek pedig kéket. Az elektromos rendszerek karbantartásáért felelős csoportvezető mesterkulcsa nyithatja az összes sárga színű, a pneumatikus rendszerek csoportvezetőjéé az összes piros színű, az épület üzemeltetés vezetője nyithat minden kék színű LOTO lakatot, de a teljes gyárterület karbantartásáért felelős – általában felsővezető – személy mesterkulcsa színkódtól függetlenül a sárga, piros és a kék színű LOTO lakatok nyitására is alkalmas lehet.

Ebből a rövid példából is láthatjuk, hogy a mindenki számára egyértelmű és jól működő, átgondolt LOTO rendszer kialakítása nem kis feladat. Az energiaforrások sokszínűsége és a megfelelő eszközök kiválasztása azokat, akik nem jártassak ebben, igen nagy kihívás elé is állíthatja.

Szerencsére a Next Evolution Kft. partnerünk lehet a megfelelő munkavédelmi LOTO rendszer kiépítésében. A NECH munkavédelmi LOTO eszközök használatával költséghatékonyan építhetjük fel gyárunk, üzemünk védelmét a véletlen gépindításokkal szemben. Tudjon meg többet és keresse fel webáruházukat.