Szükség van–e kéményre modern fűtési megoldások esetén?

Sokan úgy gondolják, hogy a modern fűtési megoldások kiszorítják a kéményt, így annak létjogosultsága kérdésessé válik, elvégre, ha nincs, ami távozzon rajta, akkor teljesen felesleges a megléte.

[wp_ad_camp_1]

A kéményről tovább olvashat, abban az esetben, ha ide kattint. A mai modern fűtési megoldások által nincs, ami távozzon a kéményen keresztül, ez pedig felvet egy újabb kérdést. Valóban szükségünk van – e kéményre? A kémény mellett és ellen számos érvet hozhatunk fel. Egy hideg téli estén, amikor az elektronika csődöt mondd, akkor bizony kellemetlen a kihűlt lakásban fagyoskodni, így jó, ha van egy megbízható cserépkályhánk, ami ilyen esetekben is meleget tud adni. Ehhez viszont elengedhetetlen a kémény megléte. Ebből a szempontból, biztosítéknak jó megoldás a cserépkályha és ezáltal a kémény, hisz senki sem szeretne nagykabátba burkolózva vacogni a nappali közepén.

Sokan úgy gondolják, hogy a gázkazán nem lehet része egy modern otthonnak, ez azonban nem igaz. Viszont, itt is szükséges a kémény megléte. A fagyok hatással lehetnek a hőszivattyú hatásfokára, ellenben a gázkazánnal. Kémény segítségével az égéstermék könnyedén elvezethető, biztonságos módon. Arról már nem is beszélve, hogy ha az ingatlan eladásra kerülne, akkor a kémény tovább növelheti az értékét. Említettük, hogy a kéménynek vannak előnyei és hátrányai is. Az előnyök mellett, meg kell említenünk, hogy a kémény állapotát folyamatosan ellenőrizni kell. A kémény általában az épülettel egy időben épült, így régi épületek esetén a kémények többsége nincs túl jó állapotban, felújításra szorul. A felújítást nem érdemes sokáig halogatni, hiszen viharos időben akár be is omolhat. A balesetek elkerülése érdekében érdemes a kéményt rendszeresen kéményseprővel megnézetni.