Skálázható üzleti modell – Nagy hasznát veheti!

A skálázhatóság fogalmának definiálása során sokan csűrik-csavarják a szavakat, holott nagyon egyszerűen meg lehet fogalmazni a lényegét. A skálázás annyit tesz, alkalmazkodás a változásokhoz. A skálázhatóság fogalmát leginkább a gyors növekedéssel szokás összekapcsolni. A skálázhatóság elsősorban a technológiához, informatikához kapcsolódik, ennek ellenére az üzleti világban is egyre inkább használják.

[wp_ad_camp_1]

Skálázható üzleti modell egyre szükségesebbé válik, ahogy az üzlet növekszik, hiszen egyre több vevővel, adattal, erőforrással kell együtt dolgozni. Ha nem áll rendelkezésre skálázható üzleti modell, akkor egyre nehezebb lesz nyomon követni ezt a növekedést, idővel pedig csökkenni fog, nem csak a hatékonyság, de a termék vagy szolgáltatás minősége is. Abban az esetben, ha tízezer vevője van, akkor nem szabad olyan gépet vagy szoftvert vásárolni, ami pont ennyi vevő kiszolgálására alkalmas. Olykor a tizenkétezer sem elegendő és hamarosan újabb váltásra lesz szükség. Ellenben, ha nagyon felülkalkulál, vagyis húszezer vevőre tervez, akkor elképzelhető, hogy felesleges plusz költségekkel kell számolni. Nagyon nehéz megtalálni a helyes pontot, azonban a skálázható üzleti modellek erre a dilemmára nyújtanak megoldást.

A skálázható üzleti modell legnagyobb előnye, hogy a váratlan eseményekre is gyorsan lehet reagálni. A hagyományos üzleti modell alkalmazása során bármilyen váratlan esemény jelentős erőforrást köt le és nagyon sok időbe telik. Ellenben egy skálázható felhőszolgáltató esetében a fizikai infrastruktúra már felállt, továbbá működik a szolgáltató adatközpontjában. Ehhez nagyon gyorsan és könnyedén hozzá lehet jutni, nem hónapok, hanem mindössze pár perc alatt.