Redőnnyel is védekezhetünk a hideg ellen!

Ugyan még nem köszöntött be a téli zimankó, de már most el kell kezdenünk felkészülni a télre, annál is inkább, mivel úgy tűnik, a szép őszi napok a hétvégén véget érnek. A hideg elleni védekezés lakásaink esetében többféle is lehet, ám tudnunk kell, hogy az ablakokra szerelt redőnyök is sokat védenek az időjárás viszontagságaitól.

[wp_ad_camp_1]

Hőszigeteléssel tehetünk a legtöbbet

Tény, hogy lakásaink (téli meleg és nyári hűvös) belső hőmérsékletének megtartása legoptimálisabban teljes hőszigeteléssel érhető el, ami magában foglalja a külső falak szigetelését, a födém leszigetelését, a hőszigetelt nyílászárók beszerelését, és – amennyiben korábban nem volt megoldott – a padlózat utólagos szigetelését. Ha ezt mind sikerül utólagosan megtennünk házunk esetében, akkor sokat tettünk azért, hogy télen kevesebbet fűtsünk ugyanakkora hőmérséklet eléréséért, és nyáron se legyen szükség légkondicionáló berendezés beszerelésére.

Részmegoldások is segítenek

Gyakran az anyagi lehetőségeink korlátot szabnak annak, hogy a fent említett teljes szigetelést megoldjuk, így a legtöbb esetben csak részmegoldások születnek. A részmegoldások sem elvetendőek, hiszen már az első évben sokat spórolhatunk a fűtési költségeken egy-egy nyílászáró kicserélésével. Ha lépésekben tudunk csak a teljes hőszigetelés felé haladni, az is megfelelő megoldás lehet. Sokan nem tudják, de a redőnyök is sokat segítenek a hőszigetelésben. Már a jobb minőségű műanyag redőnyök is nagyrészt kizárják a kinti hideget köszönhetően az üreges lamelláknak, bár ezek nem biztosítanak teljes védelmet, szemben az alumínium redőnyökkel. Ez utóbbiak sokkal jobban illeszkednek és zárnak alumínium társaiknál, bár árfekvésben is más kategóriába tartoznak. Bármelyik redőnytípust válasszuk is, télen a hideg ellen védenek, nyáron pedig kint tartható segítségükkel a forró levegő nagy része, emiatt nem melegszik fel annyira a lakás.

További részmegoldások is segíthetnek, mint például a hővisszaverő fólia a fűtőtestek mögé helyezve, melyekkel megakadályozható, hogy a falon keresztül kintre távozzon a benti meleg. Ez a fólia segít abban, hogy a fal felé áramló meleg levegő is a szobában hasznosuljon. Ugyancsak segíthet némileg, ha a régebbi, nem jó hőszigetelési képességgel rendelkező ablakszárnyak közé szivacsrudakat helyezünk, mellyel korlátozható a hideg levegő beáramlása. Ez utóbbiak régi és filléres ötletek, de ma is jól jönnek sok esetben.