Pamut ágynemű higiénia. Milyen gyakran mosd őket?

Belegondoltál már, hogy bizony nem mosod, nem cseréled túl gyakran az ágyneműhuzataidat? A pamut ágynemű higiéniája azonban nem elhanyagolható, mivel egészségromláshoz is vezethet.

Nem is gondolnád, de a bőrirritációt, a kipirosodást, kiütéseket és az allergiás reakciókat is kiválthat a mosatlan pamut ágynemű huzat. Az elszaporodott poratkák és a piszkos, nem túl higiénikus ágyneműk bizony okozhatnak kellemetlenségeket.

A 3 részes ágyneműhuzat és a 7 részes ágyneműhuzat is, egyszemélyes, vagy kétszemélyes változata ugyanolyan higiéniát kíván meg.

Egyedül alszunk, vagy társunkkal, a pamut ágyneműhuzat bizony rendszeres mosást, felfrissítést kíván. Minden egyes éjszaka közel 1,5 milliárd elhalt bőrsejttől szabadulunk meg, ami vonzza a poratkákat. Ki szeretne milliárdnyi poratka társaságában aludni?

Ezért fontos, hogy pamut ágyneműhuzat garnitúráinkat, beleértve a lepedőt is, legalább 2 hetente mossuk ki 60 Celsius fokon.
Pizsamában alszol? Hálóingben? Akkor elegendő a 2 hetes mosási intervallum, ha viszont kényelmesebb számodra az, ha meztelenül alszol, akkor jobb, ha hetente mosod ki az ágyneműhuzataid. Beütemezheted minden hétvégi programnak is a nagytakarítással egyetemben, így nem fogod elfelejteni.

Ágynemű
Ágynemű

A krepp ágynemű és a szatén ágynemű, de a flanel ágyneműhuzat is jól viseli a rendszeres, heti mosást is.

Nem kell félteni pamut ágyneműhuzat garnitúráinkat, ha jó minőséget vásárolunk belőlük. Színtartóak, nem bolyhosodnak ki, az anyaguk megőrzi eredeti állapotukat és hosszú évekig is használhatjuk imádott ágyhuzat garnitúráinkat. A krepp ágynemű huzat népszerűsége abban rejlik, hogy nem szabad őket vasalni. Így pikk-pakk, bármikor felhúzhatsz egy frissen mosottat.

Ha viszont ágyadat kisállattal osztod meg, vagy ritkábban mosol hajat (heti 1 alkalommal), érdemes még ennél is gyakrabban felfrissíteni az ágyneműhuzataidat. Ha pedig szereted elfelejteni, lemosni a sminked, pláne célszerű ágyneműhuzataidra nagyobb hangsúlyt fektetni.

A frissen mosott pamut ágyneműhuzat segíteni fog abban, hogy minden éjjel maximális kén

Egy 7 részes pamut ágynemű szett akkor is jó szolgálatot tehet a hálószobádban, ha egyedül alszol.

Ezzel a választással ugyanis azonnal új ágyneműt húzhatsz fel, ha késztetést érzel gyakran kimosni az ágyneműt. Egy mindig a fiókban lapulhat frissen és illatosan, egy pedig a paplanon, párnán felhúzva ringathat álomba.

A higiénikus ágynemű huzat a tudtod nélkül sokat tesz egészségedért. Nem jelent kockázatot a porallergia és a bőrproblémák is elkerülhetnek, ha odafigyelsz a rendszeres mosásukról.